Friday, January 18, 2013

BlogBuster Special Edition: KAUSAR

                                                           KATA PENGANTAR



 KAUSAR ialah sebuah kisah realiti remaja Islam masa kini. Dalam kesibukan mengejar cita-cita dan impian, Kausar juga tidak terlepas dari diburu cinta. Tapi cinta yang bagaimanakah dapat membuka hatinya?Segala yang baik kurniaan dari Allah SWT, yang buruk disandarkan atas kelemahan saya sendiri. Selamat membaca, moga mendapat manfaat daripadanya.


Kausar & Kuliah.
  
*****************************************************************

Pagi itu Kausar bergegas untuk ke kuliah yang bermula seawal jam 8 pagi. Memang sudah jadi lumrah untuk Kausar hadir sedikit lewat dari waktu yang sepatutnya. Ini kerana Kausar lebih mementingkan sarapan pagi dari datang awal ke kuliah. Teman sekuliah Kausar cukup masak dengan perangainya yang tidak pernah makan saman.

Tepat jam 8.10 pagi kelibat Kausar muncul di depan kelas." So what's your reason this time young lady?"  soal Mdm Linda, pensyarah Bahasa Inggeris di tempat Kausar belajar. "Heee, Im very sorry madam,em I woke up late" balas Kausar sambil mengelak dari membuat sebarang eye-contact. Natijahnya, Kausar diasak soalan yang bertubi-tubi oleh Mdm Linda untuk topik yang diajar pada hari itu.

Seusai kuliah, Kausar yang berang diserang sebegitu mula meluahkan perasaan kepada Sofia, teman sebiliknya.

Kausar: AKU STRESS LA KENA ATTACK CAMTU!

Sofia: Hehe padan muka kau, sape suruh datang lambat? Sedap breakfast pagi ni?

Kausar: Amboi, pandai troll sekarang? You know Sofia,I hate you forever. BYE

Sofia: Kejap lagi confirm minah ni cool balik.

Sofia yang sudah 3 tahun sebilik dengan Kausar sudah cukup kenal sifatnya yang cepat emosi itu. Sofia hanya tersenyum melihat gelagat temannya itu.

Selepas 10 saat....

Kausar: So hari ni lunch mana? Secret Recipe jom! Aku belanja, kau bayar.

Sofia: Lawak kau tu tak boleh lame lagi ke?

Kausar: FINE! Weyh Sofia, tengok paper ni! "Irma Hasmie sudah selamat diijabkabul". Fuyoooo hensemla suami dia.

Sofia: Haip Kausar, behave! Jaga pandangan, baguslah dah selamat dah dia jadi isteri orang. Aku suka sangat baca kisah cinta Irma macam mana dia bertemu dengan suami dia. 

Kausar: Eh kau ni budak Usrah takkan layan gossip kot?Aku pun tak tahu tau Hahaha.

Sofia: Hello, aku bukan layan gossip la, aku tengok video pre wedding dorang kat youtube,Irma dan suaminya share pengalaman dia kat situ la.

Kausar: Eleh eleh cover lettew.

Sofia: Tak caya sudeh.

Kausar: So tell me, how did they met each other?

Sofia: Tengoklah sendiri.Yelah, kata ada berukband.

Kausar: Alamak, ada awek merajuklah Okay-okay, kalau kau cerita aku belanja, deal?

Sofia: OK DEAL! :)


******************************************************************
 Di restoran Secret Recipe, Sofia menerangkan satu persatu mengenai pengalaman Irma Hasmie dan suaminya. Kausar yang begitu kagum tidak dapat menyembunyikan perasaan terujanya.

Sofia: So macam tulah kisah dia, Irma pergi wat umrah, lepas tu ditakdirkan Allah, dia jumpa suaminya di sana. Sweet kan? Erk,Kausar, kot ye pun excited, tolong tutup mulut tu boleh?

Kausar: *menutup mulutnya serta-merta* Wahhhh!! Bestnya jumpa kat depan Kaabah. Kau rasa kan, apa pakej umrah yang Irma ambik? Aku nak join lah! Hahaha.

Sofia: Adehla kawan aku ni sorang, betulkan nawaitu kau kalau kau betul nak pergi umrah =_='

Kausar: Ala relaksla Sofia, kau ni serious sangatlah, hehe aku main-main jelah. ;p 

Sofia: Mestilah serious, bla bla bla..... *suara Sofia makin samar kedengaran*

Itulah sifat Kausar, suka berseloroh demi menyembunyikan perasaan sebenar yang terbuku dihatinya. Jauh di sudut hati Kausar, jiwanya bergetar mendengarkan kisah cinta yang dipelihara sebegitu indah dan cantik sekali oleh Allah SWT.Fikirannya terus melayang terhadap Irfan, jejaka yang dipujanya selama ini.
"Aku ni layak ke nak dapat jodoh yang baik macam Irma tu? Irfan dengan aku tu da tahap belangkas da. Nak kata sweet,  sweet ke?Merajuk, okay balik,merajuk,okay balik.Aku asyik emo memanjang. Irfan tu pun satu, dah tahu aku ni emotional takyah lah sakat aku lebih-lebih."

"KAUSAR!" panggilan Sofia yang sangat nyaring mematikan lamunan Kausar.

Kausar: Yo yo! Chill okay? Takyah jerit-jerit.

Sofia: Aku da panggil kau dekat 50 kali dah, pernah dengar stress tak?Rupanya dari tadi aku dok cakap sorang-sorang. 

Kausar: Okay Sofia, Im sorry. Hehe,aku pergi bayar bill kejap eh?Don't forget to smile ;)

Sofia: In your dreams,lady. *showing L sign*

Itulah persahabatan Sofia dan Kausar yang seringkali menimbulkan salah faham bagi rakan-rakan yang baru mengenali mereka. Disangka bergaduh rupanya bercanda.Sewaktu perjalanan pulang ke hostel bersama Sofia, minda Kausar ligat memikirkan arah tuju perhubungannya dengan Irfan. "Betul ke apa yang aku buat dengan Irfan selama ni? Kalau betul, then why did I feel so guilty while listening to that story?"

Dengan itu, bermulalah kembara cinta Kausar dalam mencari erti cinta sweet sebenar.










To be continued......*Erk,perlu ke sambung?*




3 comments:

  1. assalamualaikum...cik alia dpt posting mana. your ipg teyl senior...

    ReplyDelete
  2. antara: insyaAllah bakal disambung. thanks sudi baca.
    senior: waalaikumussalam masih belum tahu lg posting dimana, next week baru interview.

    ReplyDelete