Wednesday, August 6, 2014

BlogBuster 91 : #throwback2013

1 Syawal 1435H
  
Salam alayk dear readers! It has been awhile since my last post this year. I miss updating my precious blog. T___T  Working life as a teacher has made me so busy making excuses neglecting every single precious moments in my life. Yesterday, when I was busy doing nothing, I went through my old blogbuster and yeah how I miss the good old times sharing those little things in this blog. Thus, I set my own goal to share anything that happen  to me (well not really everything)  in this blog so that I can cherish it later :)


 I wanted to recap some of the important events that happened during 2013

#Graduation Ceremenoy @ Macquarie Uni, Sydney

23rd April 2013


 Lots of funny incidents happened before, during and after graduation. The best would be the wrong train ride! Hahahaha yeah I know, it's my fault. I was busy with the bouquet and my long dress and I ran into the wrong platform and my family followed  me as in nothing wrong. Not until  my dad read the station list on top of the train after so many stops and yeah. "u can put the blame on me, yeah sing it yo!"


Selfie @ Sydney taken by Zawa


#Plapi's tragic moment.
22nd May 2013

I must say it was the most heart wrenching moment in my life T__T Our precious fat cat, Plapi was diagnosed with toxoplasma disease. So Plapi is not allowed to enter our house since he is the carrier of the disease. It took 3 weeks for the vet to identify the real problem till one of the vets suggested the hardest option which is "Put to sleep". Luckily, my good friend Syamim and my sis disagreed with the suggestion. So alhamdulillah, now he is still alive with only 8 lives left LOL.

#2nd Graduation IPG, Malaysia
PICC Graduation, 27th May 2013

Yeay! All praises to Allah for all His endless blessings, and to my beloved parents, this is for you :) *Macam dapat award ok*I had a teribble eyebag during the ceremony because I cried a lot thinking bout Plapi.



#Miss ALiah in action!
First Posting, 1st July 2013

Alhamdulillah I am officially a teacher after a few months waiting for the duty call. I met so many wonderful people throughout my journey at this lovely school. I wish I can be here a bit longer but Allah knows best. Where am I teaching now? I'll let you know on my next blogbuster.


#Maryam Izzah, apple of my eyes.
Maryam Izzah, 13th  October 2013


 On that precious day, our family is blessed with a cute baby girl named Maryam Izzah.
Alhamdulillah, I'm officially an aunt :D. Now she is 9 months old! Subhanallah how time flies.

#Sweet Syawal September
3rd Syawal 1434 H -1st Sept 2013. :D


So I guess that's a little bit of my 2013 memories. I did add on/ upgrade some of new recipes in my baking dictionary lol. InsyaAllah I really hope one day I can launch my own dream coffee house. Amin Ya Rabbal Alamin.

                                                             Kedai Kuih Muih Kak Yah
 I need fancy names for my future dream cafe.


 # Cheesecake hek eleh xmeleleh
Fat : 0% guaranteed



 # Rainbow cake paddle pop yeah yeah
LAME JOKES DETECTED


#Red Velvet Valentino Ronaldinho
someone's fav meow


#Congo bars Dr. Fadzley ko dah kenapa

you can do a magical tango dance after one bite



Here's a present for all of you. Please don't kill me.


Monday, April 14, 2014

Blogbuster 90: Si Peragut Kebahagiaan

Situasi 1:
"Abang, sudah-sudahlah tu. Anak kita ada kat sini, kalau ye pun, abang pergi kat luar." kata si isteri penuh sabar.

"Hmmm, yelah. Awak ni saya nak h***p pun tak senang." bentak si suami pula.

Asap mula berkepul disegenap ruang halaman rumah bersama lagak hero malaya. Indahnya dunia, terasa hilang segala masalah dan kekusutan jiwa.


Situasi 2:

Menunggang motorsikal atau memandu kereta bersama rokok di tangan. Dihembusnya pulak di depan anaknya yang tidak memakai topi keledar( motor) dan tali pinggang (kereta). Wah! ini contoh terbaik sekali!

Situasi 3:

Merokok di kedai makan. Uish memang layanla, nak-nak lepas da habis makan. Selera betul rasa dapat minum sambil hembus-hembus lepas tu orang yang terdekat merana nak muntah.

*ketahuilah bahawa orang sekitar anda sedang menyumpah-nyumpah anda di dalam hati*

Situasi 4:

Pelajar 1 :"Teacher, kenapa orang dewasa tak boleh rokok depan anak-anak?" soal pelajar Tahun 1 penuh tanda tanya.

Guru : " Oh tak boleh sebab ianya membahayakan kesihatan anak-anak." balas guru dengan penuh rasa kecewa terhadap senario itu.

Pelajar 2: "Eh mana boleh merokok la, saya tengok ustaz tu kata dalam tv HARAM merokok." pintas seorang lagi pelajar yang berada di situ.

Menangis. T___T



ROKOK. 

Entah apa yang sedap, saya pun tak tahu. Yang pasti rokok ialah peragut kebahagiaan, bukan sahaja kebahagiaan keluarga, kebahagiaan diri sendiri pun diragut sedikit demi sedikit. Apatah lagi kebahagiaan beribadat.

Apa yang saya maksudkan dengan kebahagiaan? NIKMAT KESIHATAN.
Wahai perokok, sila tatap wajah anda di cermin,
Bibir mula hitam, gigi dan mata mula kekuningan, batuk makin kerap.
Anda rasa semakin sihat kah?
Itu baru bahagian luaran, bagaimana pula rupa dalaman organ anda yang bekerja keras saban hari membersihkan toksik yang dimasukkan secara 'sengaja' tanpa belas ihsan.

Wahai para suami, ketahuilah isteri anda sedang memendam duka atas tabiat merokok anda itu.
Dimana janjimu untuk berhenti selepas mendirikan rumahtangga?
Setelah diijab kabul, alasan "selepas mendapat anak,barulah saya  berhenti" pula dipakai guna.
Kini anak kian membesar dewasa, dilihat ayahnya merokok penuh gah, si anak ini mula menjinak-jinakkan diri mengikuti jejak langkah yang sama.
Kau marah pula bila anak merokok bukan? Dibilangnya baik kalian boleh merokok tetapi dengan syarat kalian merokok setelah bekerja agar "duit" yang dibelanjakan itu ialah duit kalian sendiri.
Dan kitaran ini akan berterusan hingga ke generasi seterusnya.









Astaghfirullah, astaghfirullah, astaghfirullah.

Sesungguhnya saya sedih melihat majoriti jejaka Malaysia adalah perokok. Apa sudah jadi? Mengapa anda pilih untuk jadi perokok? Bukankah sudah jelas kesan buruknya lebih banyak berbanding kesan baik?



Wahai wanita, Jadilah wanita yang tegas berprinsip!
Jika si dia itu perokok, fikirkanlah nasib keluarga anda pada masa akan datang.
Jangan jadi si 'patuh' yang tabah menghidu asap rokok kekasih anda saban hari.
Mengapa anda perlu bertegas tentang hal itu? saya serahkan kepada mereka yang lebih alim untuk menghuraikan perkara ini.

Ingat, anda ada hak memilih. Usah menjadi "eh takpelah, nanti dia berhentilah tu." If he really loves you and loves his DEEN, he wont even choose to smoke.




Untuk pihak yang berkuasa dan mempunyai kuasa pula,
tolonglah hentikan penjualannya serta merta! Saya amat membantah amalan merokok!

Maaf jika tulisan saya kali ini ada mengguris hati-hati mana pihak. Tujuan ianya ditulis juga ialah atas dasar kasih sayang dan keprihatinan atas sesama Muslim. Sedih apabila saya dapati golongan suami/ bapa terbelenggu didalam tabiat yang membahayakan kesihatan ini.


Akhir kalam.

Hidup kita singkat. Abdikan ia dengan ketaatan kepada Allah SWT. Khuatir jika Syaitan yang menghasut kita mengingkari perintah dan suruhan Allah, mentertawakan kita di akhirat kelak.


Dan berkatalah pula Syaitan setelah selesai perkara itu: "Sesungguhnya Allah telah menjanjikan kamu dengan janji yang benar, dan aku telah menjanjikan kamu lalu aku mungkiri janjiku itu kepada kamu dan tiadalah bagiku sebarang alasan dan kuasa mempengaruhi kamu selain daripada aku telah mengajak kamu lalu kamu terburu-buru menurut ajakanku itu maka janganlah kamu salahkan daku tetapi salahkan diri kamu sendiri. Aku tidak dapat menyelamatkan kamu dan kamu juga tidak dapat menyelamatkan daku. Sesungguhnya dari dahulu lagi aku telah kufur ingkarkan (perintah Tuhan) yang kamu sekutukan daku denganNya". Sesungguhnya orang-orang yang zalim (yang meletakkan sesuatu pada bukan tempatnya) beroleh azab yang tidak terperi sakitnya.

(Surah Ibrahim, ayat 44)

 Semoga usaha kalian untuk berhenti merokok kerana ALLAH dipermudahkan, Amin Ya rabbal alamin.

Tuesday, January 21, 2014

BlogBuster 89: Sebarkan Bahagia!

Salam Alayk dear readers!
How are you? I hope all of you are doing great. :)
well, this blogbuster is going to be a bit different from my other blogbuster 
since I am going to talk about a public figure that I truly admire.

Ustazah Fatimah Syarha Mohd Noordin.





A well-known novelist who writes wonderful stories about love in the most islamic way.
I personally learned a lot of things from her writings and I'm still learning it till now.
I have been a follower of her novels since then and I decided to spread the love to others.

This is the first novel I fell in love with.


 
 This novel taught me how to preserve love before marriage. It shows me a clear view on how to deal with non-mahrams and I must say this novel gives a huge impact in my life. 
The most significant phrase that I still remember 
"Kalau wanita itu sudah mesra dengan ramai lelaki sebelum berkahwin, apa lagi yang istimewa yang boleh dipersembahkan kepada suaminya selepas berkahwin?" 
I strongly recommend to all teenagers out there to grab a copy of this novel and insyaAllah you will not waste your time for some "cheap love" after knowing what "true love" really means.


The second novel that captures my heart.

 Yes, it's a duo! A happy married couple wrote this beautiful masterpiece on how to find a soul mate in a halal way. I must say they could be writing this based on their own experiences nevertheless, people can learn so many things in this book! It talks about the misconception of syariah & adat in weddings, and also guidelines for engaged couple and how to impress your partners :) The most important thing is love for the sake of ALLAH and insyaAllah you'll be happy.



 The third novel that I fell in love with.
 The theme of this novel is medical & Quran scientific explanation on certain issues. I really like the way each chapter has to offer whenever i flipped through the next page. Is it compulsory for people to pray even though you cant get up and have health issues? Ever wonder where all the innocent babies go when their so-called parents disowned them? You really need to check this novel out to get the answers!



The next anticipated novel & drama!



 Okay honestly, I haven't finished reading this novel but I did watch the first episode of "Aku Ada Wali" on Tv Al-Hijrah last week. Subhanallah it's funny yet informative! Congrats to all the team members for the wonderful effort in producing islamic drama. Did I mention the location of this drama? It's in KOREA! My wishlist place sobs sobs


If you wonder where can you purchase the books?
Worry not coz you can buy it online and order the books from me!
Yes, ME! hehe

Before that, let me tell you the history of this company (Quoted from Sebarkan Bahagia FB)

The History of Sebarkan Bahagia

Company Overview
SEBARKAN BAHAGIA RESOURCES telah ditubuhkan pada tahun 2013. Diasaskan oleh Dr. Farhan Hadi Mohd Taib dan isteri tercinta, Fatimah Syarha Mohd Noordin yang kedua-duanya mempunyai banyak pengalaman dalam bidang penulisan.

Penubuhannya adalah bertujuan untuk menyebarkan bahagia kepada masyarakat dengan menyediakan keperluan bagi akal, jasad dan ruh mereka. Demi merealisasikan hasrat itu, syarikat ini menyediakan produk dan perkhidmatan sebagaimana berikut:

1. Menerbit dan mengedar buku-buku membina yang sesuai bagi seisi keluarga sebagai santapan akal.

2. Mengedar makanan kesihatan terpilih dan pakaian patuh syariah bagi melengkapi keperluan jasad.

3. Menjadi perunding motivasi dan penceramah agama bagi memenuhi kedahagaan rohani.


Mission
1. Pulang kepada Allah dengan memikul tugas hamba dan khalifah Allah.
2. Membangunkan jiwa-jiwa umat dengan majlis ilmu.
3. Menaikkan ekonomi umat Islam dengan keusahawanan
4. Membahagiakan manusia.




Objektif

1. Menyediakan dan mengedarkan produk–produk yang memberikan kebahagiaan holistik kepada masyarakat.

2. Membawa hati setiap individu dalam masyarakat bertaut erat dengan Pencipta melalui produk yang dihasilkan.


Kenapa Produk Sebarkan Bahagia lain daripada yang lain?

Ciri-Ciri Buku Terbitan Sebarkan Bahagia:

1. Berusaha keras memastikan fakta yang diberi adalah tepat.
2. Menggunakan Sistem Dewan Eja.
3. Diperiksa oleh konsultan syariah.
4. Menekankan pendidikan.
5. Berwarna penuh atau warna spot.
6. Isi ringkas tapi lengkap.
7. Reka bentuk universal dan kontemporari.
8. Foto, ilustrasi dan grafik.
9. Jadual, carta dan peta minda.
10. Flashers dan captions.
11. Kotak info.









                                              AN ACCEPTANCE LETTER FROM SEBARKAN BAHAGIA






Subhanallah, I've never viewed myself as a businesswoman but after reading it, I really want to spread the love to others. I want everybody to gain knowledge, learn something and get inspired!

Sebarkan Bahagia offers some other products too...



For little caliphs



If you would lke to make an order, the steps are simple!

Step A
Description

Cara Pembelian semudah 1,2,3.

1. Baca Bismillah.

2. Bank in duit:

Bank Islam Dr. Farhan Hadi: 03072020837548,
atau Maybank Dr. Farhan Hadi: 162553052244

3. Sms DAN e-mail nama, alamat serta nombor rujukan slip/bukti bayaran ke:
No.Tel: 0132808063.
Email: sebarkanbahagia@gmail.com




Snap a picture of your receipt payment to me and send it via FB/Instagram/Twitter :)


As simple as that, so I hope you wont feel hesitate to make your orders ^_^


For more info, you can click this link: SEBARKAN BAHAGIA

Jazakallahu khayr for reading!