Tuesday, November 22, 2011

BlogBuster 68: Mantera Hitam Kuning

harimau
Malaysia kekal Juara Bola Sepak Asia Tenggara.


Izinkan BlogBuster kali saya berkongsi kegembiraan diatas kejayaan Harimau Muda di Sukan Sea tempohari. Saya mula mengikuti perkembangan mereka sewaktu Piala Suzuki yang lalu *sebab jiran lama saya juga turut merupakan pemain Harimau Malaya*. Memang tidak dinafikan permainan malam itu memang rancak. Jantung tak henti-henti berdegup kencang setiap kali bola berada di pihak lawan, walaupun terpaksa stay up hingga jam 2.30pagi (faktor waktu yang berbeza), boleh dikatakan itu adalah penantian yang sangat berbaloi. Syabas diucapkan kepada Harimau Malaya! Kami rakyat Malaysia berasa sungguh bangga!

-FLASHBACK MODE-

Bila tengok perlawanan tu, terus teringat yang saya dan rakan-rakan di Sydney pernah bertemu mata dengan mereka pada 7 Oktober lepas di Stadium Canberra untuk menyaksikan perlawanan persahabatan antara Socceroos dan Harimau Malaya.


317436_271220352911505_100000706282122_932429_590202924_n
kangaroo bertemu harimau

Seorang kenalan ada berkongsi mengapa Malaysia dipilih untuk bermain dengan Australia sebagai pemanas badan
(pemanas badan je?) We are better than that. Hoho.
Ini kerana mereka akan bertemu Thailand untuk kelayakan ke Piala Dunia, jadi mereka ingin mengetahui corak permainan dari pemain Asia . Bangga kan? Dalam banyak2 negara, Malaysia terpilih!



CORAT-CORET PERJALANAN KE STADIUM



IMG_3532
Zara Airyss supports Harimau Malaya!


Alhamdulillah kami 6 sekawan turut menunjukkan sokongan padu di stadium!
Bas kami tiba agak lewat sebab mereka memandu dengan sangat berhemah.huhu
Kami masuk stadium betul-betul masa lagu Negaraku baru sahaja tamat, rasa terkilan sangat tak dapat menyanyikan lagu Negaraku bersama-sama pemain,


dan yang paling sedih sekali,

tempat duduk telah diambil orang. +_+ tapi takpe Allah knows best, bersyukur juga bertukar tempat duduk
*duduk dengan penyokong Aussie* sebab tak terlalu ramai dengan orang lelaki. hoho.


IMG_3555
pemandangan dari tempat duduk cikgu AL.



IMG_3552
Tempat penyokong Malaysia yang tak sebesar mana. Not the very fair maa. Haha



IMG_3557
Stadium Canberra yang cerah secerah-cerahnya.




IMG_3559

Lirik cheer yang membakar semngat pemain :)
Para penyokong Malaysia tak henti-henti cheer sepanjang game.



bola

Harimau Malaya!



bbb

Walaupun kalian tewas, kami tetap menyokongmu! Yeah~


bo

Selepas tamat permainan, Harimau Malaya sangat sporting untuk datang bermesra dengan penyokong Malaysia di stadium.

Rasa macam mimpi. ^~^


bb

^0^


IMG_3514

Terima kasih tak terhingga buat abangku yang tersayang sebab susah payah belikan jersi ni, ABANG MEMANG HENSEM.*err* :D

Itulah pengalaman pertama berkunjung ke stadium untuk menyaksikan perlawanan bola :)
Semangat patriotik membara dalam diri, yelah bila lagi kan rakyat Malaysia dapat bersatu tengok bola sama-sama?

Ingin saya kongsikan kata-kata dari suadara Sham Kamikaze di laman twitternya,

"Jangan taksub sangat dengan bola sampai merosakkan ukhuwah, jaga akhlak sebagai Muslim, InsyaAllah :)
".

Jaga akhlak insyallah :)



KLIP PERLAWANAN FINAL GARUDA VS HARIMAU MALAYA.

382218_10150406215157074_174072662073_8308813_45896513_n
poster cantik :)




Gol minit ke-35



Serius sangat berdebar waktu ni, dalam keadaan yang tak boleh buat bising
*jiran kami tak berapa mesra rakyat* tapi kami #hidupberjiran





Semoga berjaya Harimau Malaya menentang Syria malam ni dan semoga pujian yang menggunung tidak melalaikan mereka.

Majulah sukan untuk negara!

p.s: Lagi suka dengar Dato' Hasbullah Awang yang mengulas sebab dia relax dan cool jer.

-end-

Friday, October 28, 2011

BlogBuster 67: The Great Debate: Palestine VS Israel.

IMG_4001
The posters




Salam Alayk readers :)

I got something great to share with you ^~^

Last Thursday, my friends and I went to a great debate conducted by MUSRA. The topic for the debate was very appealing : "Is Israel an apartheid state?


IMG_4023
The mini exhibition held at the back of the room


The hot debate started at 1.05 pm and ended at 3.00pm. Alex (represent the Palestinian) and Simon (represent the Israeli) were the speakers for the debate.



IMG_4007
Alex delivering his speech.

ALEX:" I've been to Israel and also Palestine;- it was like two different world and it makes me sick to know that behind those walls, lots of Palestinian are oppressed every single day. They need to go through all those ridiculous check points in order to travel from one place to another.
Pregnant women were forced to give birth at those checkpoints due to the restriction from IDF(Israel Defense Force). That is their land!"





IMG_4013

Simon turns to give his speech.


SIMON: " I would like to stress here that Israel is not an apartheid state, we are a democratic state that practice peace and harmony. Unlike South Africa Apartheid, Israel is a state where people can go to the movies, swim at the beach, learn at schools, go to the universities etc. Statistics show that 80% of Palestinians are happy to live in Israel." *Like seriously?*



IMG_4019
Alex: "The statistics?
Huh, for heaven sake they love to live there because its their land!"





Based on the two speakers' point, I can conclude that ALEX has more points compared to SIMON in debating the issues. I was amazed by the spirit of these youngsters (Alex and friends) defending the 3rd sacred land of Islam, despite they are defending it for the sake of humanity and demolish racism. It makes me realize that if the non-Muslim can be so supportive to defend Palestine, how about us?


RALLY: BOYCOTT MAX BRENNER!


Who is Max Brenner?


max_brenner



max-brenner-dessert-pizza


Max Brenner is an Israeli chocolate shop chain. It is a wholly owned subsidiary of the Strauss Group, Israel’s second-largest food and beverage company.Max Brenner chocolates are marketed as "Chocolate by the Bald Man."


Max Brenner was founded in 1996 in Ra'anana, Israel, by Max Fichtman and Oded Brenner who combined their names.The business began as a small shop selling handmade chocolates. Oded Brenner had spent six years learning the art of chocolate-making in Paris. By 1999, Fichtman and Brenner had opened ten chocolate shops. In 2001, the company became a part of Strauss Group.



"I've been there once. I never knew that this shop support Israel and yes, I admit that the chocolate here is delicious." =_=' How I feel guilty right now.



14-for-28-worth-of-sweet-and-savory-fare-at-max-brenner-chocolate-by-the-bald-man-1298005624_fixedheight_display_image

Max Brenner operates chocolate boutiques in Israel, Australia, Philippines, Singapore and the United States.In 2010, a new Max Brenner restaurant and chocolate store opened at Ceasar's Palace, Las Vegas.In 2011, another branch opened in Boston.

According to the founders of Max Brenner, "chocolate is not just about taste. It’s a symbol of different aspects in our lives - of romance, of sensuality, of decadence. These aspects actually create the new chocolate culture of Max Brenner."In 2009, Max Fichtman explained the philosophy behind his chocolate enterprise: "Chocolate to me is European so the restaurant is part Parisian cafe. Then I added some 'Charlie and the Chocolate Factory'. I added spices from all over the world that we use to create our chocolates. And then part of it is like a lab - like a drugstore."

Max Brenner chocolates are certified kosher by the Nazareth Rabbinate.*See how obvious it is?*

max brenner2

Propaganda.




The protest video at Parramatta.




-end-

Monday, October 17, 2011

BlogBuster 66: Program Semai Mesra ke 12!


Salam Alayk!

I have a great news to share with all my lovely juniors :)


332558_300169426664518_100000143894200_1437286_1684951194_oAlign Center



An annual program organised by Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) where AUS/NZ future students and graduates meet, greet, share their experiences and feel the togetherness. PSM 12 will mark the 12th installment of PSM. Join us at Bukit Cerakah from the 27th to 29th of December 2011.

Videos from our alumni: http://semaimesra.wordpress.com/vid...
For more info, log on to our website at http://semaimesra.wordpress.com/.
Register yourself here http://semaimesra.wordpress.com/daf...

SEE YOU THERE!


*psstt, I attended PSM 10 before I came to OZ and it helps me a lot :)*



PROMO VIDEOS ARE FROM DIFFERENT COUNTRY & DIFFERENT STATES :)

Choose your state ey? :)



NEW ZEALAND




MELBOURNE





ADELAIDE






SYDNEY



Feel fee to ask me anything :)


-End-

Wednesday, September 28, 2011

BlogBuster 65: The Upcoming MacQ Uni Islamic Awareness Week.

324651_10150817801895594_581230593_20810977_417102325_o

Salam Alayk ;)

yes people,

Macquarie Uni Islamic Awareness Week it's back!:)

With more exciting talks and activities await you.

I personally think that this year poster is cool because of that particular special mosque ;)*grinning*

322130_10150817808125594_581230593_20811025_207814086_o


This year's theme is the beloved Prophet Muhammad S.A.W :)

May Allah swt send blessings upon Prophet Muhammad, his family and companions.

May Allah swt bestow us with the characteristics of the Prophet SAW.

May Allah swt increase our love for Him and His beloved Prophet SAW.
Ameen inshAllah!



I reckon that it's gonna be huge people!

There are lots of speculations regarding this religion and what Muhammad really was.

InshaAllah by clarifying the truth characters about him through this 5 days adventure,
will help the truth seekers to discover the truth.
So, yeah, we'll see how it goes :)





325091_10150832181885594_581230593_20907786_2116548462_o

As you can see,
the picture above is the tentative for the most anticipate event of the year for me :)

I really hope that I can attend all the amazing talks and activities even though I have 2 assignment to be submitted on that very same week.
May Allah ease everything,inshAllah .


And yeah, I really hope that I can be a very helpful volunteer compared to last year :)



Macquarie Uni Muslim Students Assocation (MUMSA) shared this video on Facebook page,
so that we can get to know our beloved prophet Muhammad's characters even better :)








2010 Islamic Awareness Week Promo



:)



2011 Islamic Awareness Week Promo.




That's all folks!

See you there,inshAllah :)
-end-

Sunday, September 25, 2011

BlogBuster 64: Sekitar RSP Sydney 2011

311865_2187318916218_1044399163_32388027_1182877055_nAlign Center

Salam alayk :)

Moga kalian di dalam keadaan yang sejahtera hendaknya,InshaAllah.

Alhamdulillah,

Pada 24 September 2011 bersamaan dengan 26 Syawal 1432 H,

telah berlangsungnya Road Show Palestin 2011 yang bertempat di

National Centre of Indigenous Excellence, Redfern.


Terima kasih tidak terhinngga diucapkan kepada Sydneysiders yang sudi hadir

memeriahkan majlis RSP '11 :)

Semoga Allah membalas jasa kalian semua dengan syurga yang dibawanya mengalir sungai-sungai yang indah.

Biiznillah :)


DSC_0097

Suasana di dalam dewan sewaktu 'talk' sedang berlangsung.




294566_2187334716613_1044399163_32388071_809746368_n

Tabung Derma untukmu Palestin :)



308256_2187325036371_1044399163_32388043_1244592026_n

'The Lost Land' adalah sebahagian bahan pameran yang berjaya menarik tumpuan.



312721_2187307435931_1044399163_32387987_1309683254_n


"Searching For Salahuddin"



DSC_0121

Model of "Dome of The Rock & Al-Aqsa Mosque" yang dibida pada harga yang tinggi sehingga mencecah ke ribuan dollar.



DSC_0123

Boycott lah barangan Israel, pelbagai alternatif tersedia untuk kita.




IMG_3223

"Silent Bidding" yang berlangsung dengan rancaknya, tidak se 'silent' namanya :)



298304_2187309395980_1044399163_32387994_1779822308_n

Antara barangan-barangan yang tersedia untuk dibida.



Selain barang-barang bidaan, pelbagai barangan menarik turut dijual

seperti:


315451_2187313876092_1044399163_32388009_2127867868_n

Majalah Solusi




DSC_0110

Barang- barang Palestin.

DSC_0106

I Heart Palestine ;



DSC_0105

pengunjung booth jualan :)




Takkan barang-barang cenderahati je kot,

macam mana dengan MAKANAN a.k.a FOOD?:O

Jangan risau!

Makanan yang lazat ada juga dijual disini!


319277_2187301635786_1044399163_32387969_188496999_n

Nasi Goreng & Mee Goreng yang dijual pada harga yang berpatutan :)
Hanya $5 sebungkus!



DSC_0041


Cupcakes Kasih Palestin pun ada :)




DSC_0036


$2 je utk 1 cupcake, murahkan? :)

Credit to Miss Zawa for the lovely icing and decoration,what a joint venture!


DSC_0119


Mai kak, mai adik, mai datang beli :)



308930_2187310756014_1044399163_32388000_1694023624_n

Sypec (Petronas Sydney Club) pun ada :)



DSC_0116


Sambil membeli,sambil menambah ilmu pengetahuan.


DSC_0103

Setiap pengunjung juga menerima 'goody bag'


DSC_0086


Wajah kesayangan hamba :)



DSC_0101


Wajah kesayangan hamba 2 :)



DSC_0096


"Live Bidding" yang gamat, persis cerita P Ramlee : 3 Abdul :)




DSC_0127


Kemuncak acara: "sharing session" dari Saudara Palestin.

Setiap pengalaman yang dikongsikan sangat menyentuh jiwa saya,

tetapi seperkara yang saya paling ingat ialah:

"Di Palestin, seorang ayah tidak dapat berjanji apa2 kepada anaknya dan keluarganya kerana mereka tidak pasti sama ada mereka masih hidup lagi pada waktu Subuh esok."

Di Palestin juga, kaum wanita disana akan sentiasa memakai hijab di rumah dan membuka pintu rumah mereka agar senang pemuda2 palestin lain datang untuk membantu sekiranya rumah itu diserang tentera Israel.

Betapa hebatnya jiwa mereka dalam melaksanakan perintah ALLAH dalam apa jua keadaan. Bagaimana pula dengan kita?#reminderformyself



DSC_0131

Persembahan sajak dari Saudara Nordin yang menyentuh hati.



DSC_0087


Permata Hati kami : Suhayl Ariq yang juga lincah mengikuti RSP :)



DSC_0135

Setelah aktif seharian, akhirnya Suhayl lena dipangkuan :)




DSC_0183

Bersama akhawat yang turut menjayakan RSP.


DSC_0157

with Love from Sydney-Melbourne-Canberra :)



Highlight of the day : Flag signing :)

314780_2187347756939_1044399163_32388099_1616234648_n

DSC_0176


Sign jangan tak sign :)


314648_2187331956544_1044399163_32388063_2089753059_n

corak yang menarik perhatian :)

Alhamdulillah, RSP Sydney berjaya mengumpul sumbangan sebanyak
$7,429.52 hasil dari jualan+bidding+derma :)

p.s: Sekalung penghargaan saya ucapkan pada adik2 & rakan di Macquarie yang sudi hadir di RSP :) Moga kita berjumpa lagi di pertemuan yang akan datang,insyaallah.
Mereka adalah: Khadijah,Aqilah,Al-Nazliana,Nur Atikah,Thoyba Mursyidah,Najwaa Muslim,Amirah Khairilanuar & Anwar.

Jazakallahu Khairan Kathira :')
Diantara semua, Allah memilih kalian untuk hadir ke majlis ini.
Moga manfaatnya dapat dikongsikan bersama.
Hati ini lebih berbunga mekar andai semua rakan2 dapat hadir, tapi benarlah Allah sebaik-baik perancang :')

*pictures taken from Miss Zawa & Miss Hawa :)
-end-