Monday, February 28, 2011

BlogBuster 49: "Versus" by Hlovate :)

COVER-Asyikin-2


Salam friends.
how are you going?
hopefully great,insyaallah.

HLovate.Nama yg cukup asing lg pelik utk diriku yg xpnh kenal author ni.
"err,dia ni lelaki ke perempuan?peliknya nama"

itulah soalan pertama yg muncul di benak fikiran ms kwn2 dok share psl author ni.sampailah satu saat ni,di Library Fakulti Undang2,UKM. Masa tu tgh xtau nk watpe so Linda,kwn Thira bg novel "Versus" tuk dibaca.Last stop kt chapter 16. Pastu bajet nk g beli buku b4 blk sydney tp xsempat.T__T.Ditakdirkan housemate manisku Yazmin ade buku tu!
*clap clap applause*

perasaan mmg happy habis,trus khatamkan buku tu before start sem baru.:D
pendapat peribadi ttg novel ni :


MANTAP.SEMPOI.MENYENTUH JIWA.

bahasa yg digunakan sgt ringkas & bersahaja tp mmg org kata 'Menyentap' di jiwa jgk bila smpai part2 yg diri sndiri rs pernah wat cmtu.dakwah yg digunakn pun sgt halus disampaikan melalui dialog2 dlm watak-watak Versus spt AO,Minn,Jasmin,Hairi. Mereka pernah 'hilang' tp mereka berjaya kmbali ke jalan yg benar. Sgt indah pabila AO,bekas budak street menuturkan yg dia da bosan hidup kosong tnpa makna.Minn, yg pd awalnya tinggal kn dunia 'street' semata2 kerana wasiat atuknya,akhirnya tlh berubah dgn kesedarannya sendiri.

banyak part dlm cter ni yg jadi favourite,dari A smpai Z.:D tp kt sini dari A-E..;p






A. DOA.smpai tulis kt status FB tu.

"DOA: Just simply talk to Him.Dia sentiasa mendengar sbb Dia Maha Mendengar.No matter how you say it.No matter when and where.No matter what. Doa itu wireless.Dan coverage dia masuk satu universe"

simple & mmg xterfikir.selama ni duk jakun rs internet mmg best gler,lupa yg kuasa ALLAH lg super!


B.Domino Effect.

menarik cara Hlovate susun dlm novel ni,perkara yg kite buat dlm hidup ade domino effect. it is like a series of chain reaction.

1.Solat+ibadat
2.Hidup bersyariat
3.Aurat
4.Ikhtilat.(pergaulan lelaki+perempuan)


"Maka apabila kita da settle dari solat & ibadat,kita juga sepatutnya secara langsung dah settle juga dari sudut hidup ikut syariat.Sepatutnya kalau kita dah settle dari sudut aurat,secara langsung je kita sepatutnya akan settle juga dari sudut ikhtilat."

-petikan Versus,pg324.


sweet kan analogy ni?.mujahadah cikgu AL!



C.The Settings

xsgka plak ade setting kt Macquarie uni and sekitar Sydney.tu yg wat lg feeling nk baca tu,tmbh2 tempat yg dia describe tu mmg real & precise.:)



D.Mysterious Author,famous yet anonymous.

hebat tul Hlovate ni,wpun da famous tp still xmo expose diri.
antara kata-kata beliau di e-novel blog miliknya,[link di sini]

jujur-sejujurnya, kalau baca material kat sini, ignore je la me as the writer.my status,location,education,background history,abaikan aje,k.for all you know I might be in Guatemala doing phD in nuclear science,and am 35 yrs old. .atau mungkin je seorang budak tepi jalan yang nomad[bak kata aie], travel around the world,tak study,tader kerje,dan ader speciality dalam field buat air soya.

the blog is for my story to come to life,not for my life to become a story.

humble habis kan?;)



E.Knowledge sharing.


"Versus" byk dedahkan ku dgn buku2 yg mntap seperti:









&

etc.

byk lg sbnrnya tp yg 3 ni yg byk di highlight.


lagu "Menjemput Bidadari" pun ade, rata2 sme yg komen kt youtube dorg discover lps baca novel ni.;)




lagu ni best sbb jadi inspirasi AO waktu nk membina hidup baru :)



jadi pada mereka yg belum lg baca novel ni,

cikgu al suggest korg bacaaaaaaaa!

experience every page of this wonderful book

& lihat betapaindahnya hidup bersyariat :)

tumblr_l3wttnTDNN1qc3jsho1_500

-end-

5 comments:

  1. sweett! haritu jumpa byk hlovate punye buku tapi tak tau nak pilih yang mana T_T nak pinjam jugk -.-

    ReplyDelete
  2. anis:yeke?jumpa kt ne?sbb mmber kata susah nk dpt,buku dia asik sold out..boleh2!

    farah: menarik sgt! nk bc online pun leh,novel dia ade kt tepi2.:)http://hlovatehikayat.blogdrive.com/

    ReplyDelete
  3. hik hik, dekat kinokuniya ada banyak buku hlovate. saya dah baca 3 buku daripada tu. sangat best. sangat bermakna, suka the way the author menyampaikan dakwah. selitkan sedikit sebanyak doa yang kita perlukan dalam kehidupan seharian,

    cerita yang berunsurkan kehidupan remaja sekarang. memang terbaik cara dia bawak cerita. :)

    ReplyDelete
  4. Salam nabel!! Benarkah? Lps ni lpk kinokuniya je la :) mnarikkn? Buku dia ade byk meaningful msg :)

    ReplyDelete