Monday, June 25, 2012

BlogBuster 78: Cerpen spontan @twitter

 Salam alayk everybodyyy! Hehe ter'over' excited pulak, sebenarnya nak share sesuatu yang diluar topik kebiasaan *apa ntah topik kebiasaan pun tak taww* iaitu Topik Burung Berkicau Membawa Ceritera (Sila baca dengan nada Doraemon bagitau tajuk cerita). Hari Jumaat lepas, atas kuasa Allah, saya secara tidak sengaja ter'hasil'kan cerpen spontan di laman sosial Twitter.*tudiaaa-skema-habis*. Masa tu tengah trending hashtag(#TandaTandaJatuhCinta) kt twitter, so tangan ni pun mula la gatal2 nak tulis dialog aweks2 yang sepertinya kecewa gitu. Semuanya bertitik tolak dari tweet "Jangan cari saya selagi anda tidak serius"- quoted itu. (Sila rujuk gambar rajah dibawah).



Sila baca dari bawah ke atas. :)



Lepas tweet tu je,saya pun jadi syok la pulak nak memanjangkan "story' tu dengan menambah tweet seterusnya..


Okay, sekali lagi,sila baca dari bawah ke atas. *maaf sekiranya ia memeningkan*=_='  tweet ke-3 tu saya sembang dgn cik Ben10 a.k.a Riang ria raya.



Pastu bila rasa cam da mula syok sendiri tu, rasa nak berhenti merepek tu muncul. Yelah, tweet kul 1 pagi, pehal minah ni  mood jiweengg karat habis  kan. Tak disangka2 dapat reply dari kengkawan yang rupanya baca jugak tweet tu. Terus malu ala2 Najwa Latiff iolss. :p


Y UOLSS NO SLEEP YET?

Lepastu, saya pun sambung la merapu haha....Untunglaa ada orang nak baca, kuang kuang..Tetiba perasaan bestseller muncul  baq hangg*banyaklah cantik hang* eh ingat tau baca dari bawah keatas.Lolololo Please ignore the gaps between the pictures, I've tried to fix it but mission failed.



Box 3

Box 2

Sambungan yang atas tadi hokhok (box 1)




So inilah feedback yang saya dapat. MEMANG MAKCIK JIWANG PUN HAHA.

 So semalam rasa cam seronok pulak kalau sambung citer tu, tapi memang idea kering kot haha. Perenggan bawah ni sambungan citer Irfan & Kausar :)



Irfan: jejaka yang ramah, mudah mesra, kelakar. Siapa sangka pada usia 27 tahun, beliau masih lagi dianggap "awal 20an" oleh org2 awam.Karakter Irfan & Kausar ibarat langit dan bumi. Setiap usikan Irfan akan dibalas dengan pandangan penuh tnda tnya dari Kausar. Tetapi...Perbezaan itulah yang menjadi titik mula perkenalan mereka di IPT.Sedang Kausar beratur membeli makanan,tnpa disedari I.C nya jatuh ke tanah.Irfan yg sedang santai di meja kafe, trlihat kejadian itu."Eh,budak ni xprasan ke brg dia jatuh? Cik, brg awk jatuh". Suara Irfan makin kuat.Kausar yg sinonim dgn sifat "blur"nya itu berlalu pergi tnpa bersalah, hampir satu kafeteria itu gelakkan Irfan yg terpaku dgn tndkn Kausar."Oh nama dia Kausar, siap la kau, malukan aku",desis hati Irfan. "Alamak,hbsla aku,da lmbt da ni".Kausar brlari2 anak ke dwn ppriksaan"Cik, sila tnjuk kn I.C"kata pgws peperiksaan. "Baik,encik" balas Kausar. Peluh mula mbasahi pipi pabila I.C yg digenggamnya lesap dr pndgn.."Budak Kausar ni mst dtg sini blk cr I.C dia".Irfan setia mnunggu disitu hingga kelibat Kausar muncul. Kausar yg panik spt mau melompat...melihat I.Cnya betul2 ditengah laluan utama kafeteria itu, Kausar cuba mengambil ttp gagal, seakan ada sesuatu yg mghalang,..Ditarik sehabis tenaganya tp msih gagal,Kausar yg bingung mula hilg sabar"Sape yg gam I.C sy ni?! Kenapa xleh tanggal?"Ketawa Irfan pecah."Awak pernah dgr gam gajah x?"tnya Irfan pd Kausar, mata Kausar bulat,terkejut. "Awak ni sape?Nak apa haa?"balasnya kasar."Saya Irfan, super senior kt sini, sy nk awak mintak maaf".Kausar yg dr td bingung berlari mningglknnya mnuju ke dwn peperiksaan.


 Itu je tweet semalam. Pardon the short-form-ness and the messiness. Boleh type 140 characters je kot. Me'limit'kan ilham2 ManBai dalam kepala. Btw,one of my seniors join the club yo!.Dia pun tau Kausar tu merujuk kepada wanita hehe.


Itulah sebabnya saya pilih Kausar sebagai nama heroin :)





  So korang rasa perlu sambung ke tak citer ni sebab rasa macam semakin ke arah klise je plot dia =_=' What do you think Kausar? Kausar rasa perlu ke?


" Sorry, are you talking to me?"

1 comment:

  1. Aliah, sambung sambung. Excited nk baca lagi :~) eH... Uh... Awk terangang how u got the name Kausar. What bout Irfan? I bygkn Ipe bile aca nie. hEEE :~)

    ReplyDelete