Tuesday, April 26, 2011

Blogbuster 54: Q & A about Usrah.

dakwah-usrah


Salam Alayk.

Hari ni adalah hari gotong-royong perdana Zara Airyss sbb esok ade abg agent nama William Marcus nk dtg check umah.

Jadi,sambil dok kemas2 tu ditakdirkan Allah saya terjumpa artikel nukilan senior saya yang da pulang ke Malaysia iaitu


Artikel ini berkisarkan tentang persoalan yang sering kali timbul apabila seseorang mahu join Usrah. Jom kita usha apa yg beliau kongsi kt artikel ni.:D


usrah12


Q1.Apa itu USRAH?


A1.Usrah itu bermaksud keluarga dan aktiviti usrah yg sering dijalankan ialah duduk didalam bulatan dan bertukar2 ilmu dan nasihat.



halaqah_by_muslim_women


Q2.Usrah macam tak best je?

A2.Oh,itu bergantung pada individu sebenarnya. Rasa tak best tu mungkin kerana pengalaman-pengalaman buruk join usrah ketika di sekolah dulu ataupun kerana masih belum mendapat matlamat usrah yang sebenar. Tapi tak bolehla nak pukul rata setiap usrah tu sama kan? Kita sendiri pun bukannya suka kalau kita dibandingkan dengan orang lain.

Lagipun bukan usrah je kita ada,kita ada daurah(gabungan beberapa usrah), jaulah (jalan-jalan), daki gunung ke,bushwalking ke dan banyak lagi program lain.Kiranya macam2 ada lah.:)




alasan tak usrah


Q3.Tapi kalau masuk usrah nanti akan rasa terkongkong,kena buat ini lah buat itu lah,tinggalkan ni,tinggalkan tu,camne?

A3. Pertama,naqib/naqibah tidak akan pernah memaksa kita untuk meninggalkan ini ke itu ke macam tu je. Kata Islam berkait rapat dengan penyerahan diri kepada Allah secara sukarela,bukan secara paksa. Walau bagaimanapun,naqib/naqibah memang bertanggungjawab untuk mengingatkan ahli2 dlm usrahanya dgn ingatan2 daripada al-Quran dan Sunnah. Dan ahli2 usrah pula perlu perlahan2 bersedia menerima bimbingan tersebut.

Kedua,dalam Islam ni,kalau nak kata kongkongan,memang akan ada hal2 yang nampak macam kongkongan atau sekatan pun. Ambil sahaja perintah menutup aurat,kena berlapar dahaga ketika Ramadhan dan tidak boleh makan makanan yg haram.Itu semua boleh dilihat sbg kongkongan ataupun sekatan kan? Tapi kita yg dah faham akan tanggungjawab ni tentunya jelas kenapa kita buat semua ni. Kita buat semua ni tentunya kerana Allah yg suruh buat,betul x?

Dan perlu juga kita faham bahawa setiap perubahan itu mestilah mengambil masa. Ini kita boleh lihat drpd Sirah Rasulullah S.A.W pun. Perintah tak boleh minum arak misalnya,bukannya turun sekaligus.Malah,ianya pun bukannya turun ketika fasa2 awal perkembangan Islam pun. Ha,kalau nak tahu lebih lanjut,kenalah join usrah..:)

InshAllah,naqib2 kita faham semuanya ni. Kalau x faham juga,itu biasalah.Mungkin dia sendiri pun masih belajar dan belum faham hakikat ni lagi kot.



Q4.Hmm,ok. Tapi usrah yang awak cakap ni proksi politik mana2 parti ke?


A4.Oh,tak. Kami bukannya proksi mana2 parti politik di Malaysia ye.Walau bagaimanapun, ini tak bermaksud kami menolaK politik ataupun kepimpinan sebagai sebahagian drpd Islam. Cuma,fokus kami buat masa ini, inshAllah juga sampai bila2,adalah TARBIAH. Tarbiah ni dalam bahasa mudahnya,pendidikan. Pada masa yg sama,kami juga tidak mahu menafikan pilihan mereka secara langsung memilhi politik segagai sarana kebangkitan umat buat masa ini.



Sticker & Badge Istiqamah Usrah-01

Q5.Mengapa Tarbiah?

A5.Kami fokus kpd tarbiah kerana kami percaya kemuliaan dan kebangkitan umat Islam ini cuma dicapai sekiranya masyarakat Islam dididik dgn kefahaman Islam yg baik.Hmm,mungkin ada orang yang cakap proseS ni memakan masa.Ya,tarbiah bukannya proses sehari dua dan ia mungkin memakan masa berpuluh-puluh tahun sekalipun.


Q6.Apa kelebihan usrah ni sebenarnya,berbanding ceramah2 agama yang lain?

A6.Kelebihan usrah ni banyak sebnarnya. Saya bagi contoh ye.Ceramah2 agama yg lain biasanya tiada follow-up yang berlanjutan sedangkan usrah biasanya diadakan seminggu sekali sahaja. Ambil sahaja ceramah Maulid Nabi sebagai contoh. Ceramah ni diadakan setahun sekali je. Tak dinafikan,mungkin ada orang2 yg hadir dalam ceramah tersebut yg terkesan dgn isi2 ceramah yg disampaikan.Namun,kesedaram mereka ini mungkin tak dapat nak di-maintain-kan dalam tempoh yang panjang.Mungkin paling lama pun 2-3 minggu.

Tambahan pula,orang yg dah datang pun ramai.Kesannya,pernceramah bukan sahaja tak dapat nak memeberikan bimbingan kepada setiap orang yg hadir,malah nak kenal semua yg hadir pun belum tentu.Ini jelas berbeza drpd usrah.Usrah ni biasanya ada dlm 3-10 orang ahli je. Jadi,setiap ahli dalam usrah tu boleh kenal satu sama lain dgn baik.Naqib/naqibah pula boleh memberikan bimbingan kepada ahli2 usrah secara lebih dekat dan efektif.

Walaubagaimanapun,ni tak bermaksud kalau dah join usrah nanti tak boleh dengar ceramah2 yg lain.Boleh je dengar tetapi juga terus ber-usrah at the same time.




hadisremaja



Q7.Saya nak tahu tentang naqib/naqibah.Dia ada kelayakan ke?

A7.Hmm,ini yang menarik sekali,Usrah bukannya one-way ilmu event. Ilmu kita boleh dapatkan dari pelbagai sumber termasuklah ceramah2 yang kita bincangkan tadi dan lain2.Usrah bermatlamat menyusun kita untuk bukan sahaja mahu kepada ilmu tetapi juga menyebarkannya kepada orang lain.Misalnya,minggu ni mungkin ada ceramah kat Malaysia Hall.Jadi,kita boleh pergi beramai2.Ilmu dan kesedaran yg mungkin kita dapatkan dalam ceramah tu pun boleh kita kongsikan dalam usrah bila tiba masanya.

Perkara2 yang dibincangkan dalam usrah pula,secara umumnya,bukannya hal yang berat2 pun.Tetapi perkara2 yang mudah je.Jadi naqib/naqibah inshAllah tidak akan punya sebarang masalah untuk memipin usrah tu.Kalau ada masalah pun,inshAllah kita punya ustaz-ustaz yg sentiasa bersedia untuk dihubungi untuk menjawab soalan2 kita.Selain itu,kita juga akan perlahan2 didedahkan kepada ilmu2 seperti ilmu bahasa Arab,tafsir dan fikah dari masa ke masa apabila kita sedia untuk istiqamaha dalam tarbiah.


33



Q8.Tapi saya tak ada banyak ilmu pun,tak baik pun...

A8.Hehe,syaitan ni memang bijak kan?Ada je rasa ragu-ragu yang dibisikkan kepada kita time kita nak buat benda2 baik macam ni.InshAllah,di mana ada kemahuan,di situ ada jalan.:)




Apa tunggu lagi?Jom join Usrah..:)
Best,dapat rasa kemanisan iman & ukhuwah.<3



usrah1



-end-

Wednesday, April 20, 2011

BlogBuster 53: How I spent my Easter break :)

Assalamu alayakum wa rahmatullah wa barakatu Brothers & Sisters


hoping all of you are in the best state of health and iman.:)


I just wanna share with u on how I spent my Easter break.


First, I went to Gold Coast for 6 days, from 13-18 April 2011 together with 5 other people.They were Zeda,Asreen,Aza,Mint and Jiha.



PB040170

My main intention is to visit my long long not so lost neighbour, Miss Madihah at Brisbane and also at the same time exploring the theme parks in Gold Coast.:)



1. Movie World Warner Bro.

An awesome place for those who love extreme Rides/Roller Coasters :)

I'd tried most of it and I must say it wasn't that bad,
what you need to do is just lean your head straight and enjoy the ride. ;p



<span class=

I love this show too.:)


I recorded it with my phone.










<span class=

This place is also selling Halal food for the visitors.



<span class=

Believe it or not, I rode the Superman Escape twice!

I just love the feeling of floating from my seat but the funny thing is I'm an Acrophobia = afraid of heights.

Maybe the enthusiasm of fighting my own fear boost my courage.




<span class=
Prayer room is also available!
Hayya ala Solah :)


<span class=

We came across a Malaysian restaurant just nearby our apartment.



2. Sea World.

<span class=




I experienced an unexpected incident while watching this dolphin show,
a guy behind me pulled my scarf and said "Isn't it hot?"

I just ignored that guy since it was very obvious that we were the only Muslims who watched the show.I will never be afraid of portraying my faith.



3.Wet n Wild.

<span class=

Basically,this place offers excitement for those who loves water.

My friends and I wore the proper attires and we had been stared by the locals
of how "weird" we dressed from their eyes.

Again, ignorance is bliss.:)


4. Brisbane (the climax of the trip).
I can't describe my emotions the moment my eyes set on her, we were neighbours since 1994 and after I moved out to Putrajaya, we rarely talk to each other.

We always go out together,share our stories and problems, last but not least, we shared the same childhood memories and Birthday.:)

We went to the same Mengaji class, the same primary school,and after that the same country for tertiary education.

Subhanallah,how amazing ALLAH has arranged our meeting.

<span class=

madihah & me at the Choc shop.

<span class=

I fall in love with the beautiful scenery of Brisbane City.


<span class=

Dear Madihah,

You are always going to be a part of my childhood memories that I will never forget.;)


* A RARE BUILDING SPOTTED SOMEWHERE IN GOLD COAST*

<span class=

The design of this building is so cool!



5. Seerah Camp @ MUV.

202167_193581630684537_100000981056007_473848_7611125_o

A talk organised by my colleagues, the journey of the Sahabah around the Prophet S.A.W had been revealed beautifully.
I just love this camp so much.



me playing Regu! LOL



6. Luna Park with Yesol,Jurey and Zeda.

<span class=



<span class=

Yesol is my ex-housemate at MUV, she'll going back to Korea for good this coming July.
So, we arranged a meeting last Thursday to catch up with each other and we had a great time. However,it would be more fun if Shamas and Asreen were around. ;/



<span class=

Thanks for one great outing Yesol!


ranger

oh yeah, I rode Ranger too..;)



7. Mukhayyam @ Lake Macquarie.

204706_1763997259374_1222401470_31760910_543883_o

The bookmark design created by Zawakhair.


A program organised by ISMA to strengthen the NSW sisters' ukhuwwah!

I don't have any pictures from this event, so we just wait for my talented friend,Zawakhair to publish her video!


That's all folks ;)



Sunday, April 3, 2011

BlogBuster 52: Malaysian vloggers.



Salam people! :)


3 assignments are waiting for me but here I am, updating my blog.


People: Hey AL, what urges you want to update ur blog?



cikgu AL: Well, because of I'm a Malaysian & I'm so proud of it!..:D



People : Huh?*blank-plain-faces*



Cikgu AL: okay now let's get back to business.




The reason I'm writing this post is because


..........



I want to congratulate to these 3 Youtubers who have been a sensational in Malaysia & who I personally think have a very BIG INFLUENCE among Malaysians and also people around the globe.


p.s: all of them were born on 1990, where are the 1989 people?Haha, well I guess it's a series of coincident. :)


*clap clap clap*






I knew this guy last year after I came across his "Mothers' Day" video.


A funny-straightforward guy with his Kedahan accent.


I like most of his videos because it contain lots of inferential messages that people need to understand.



I totally agree with him coz all those complaints that he presented in his video are running in my head whenever I watched a typical local film/drama.


Oh ya, I'm tired of those ghost stories too.



What's the point of having all of those 'fairy tales' if the citizens are suffering?



check it out in this video at minute 3:46 until 3:58




This is one of my favourite videos.






Ah-ha,I know this fella,

Anwar hadi who happens to be my junior. ( A non-stranger face to me of course).


Also a Kedahan.


I follow his videos before his sudden stardom attack


and Beruang Duit is one of my favourites.


My cousins are so into him.

I tweeted him saying well done for producing a great video



and he said,


yes,indeed.


*psstt,his English is better than mine*


I seriously need an extra class. ;/



All the best junior!






I would like to say Thanks to miss Izzah for sharing his video on FB.


His videos are quite different because it focus more on Islamic perspectives.


I must say that his approach is a very "da'wah-friendly" and can easily captured teenagers hearts.


*not his heart but heart/love towards Islam*:)


You can also like his page on Facebook and read his blog.





a-soon-to-be-famous Youtuber.




Last but no least,


I pray that all of these videos will be beneficial to our Ummah,


And I would love to share what HLovate the famous anonymous author who wrote this on his/her blog.


"Thanks for all the supports my dear readers,but don't let my writing contribute 'a sin' in ur life and also in my life "


*it becomes a sin if we neglect the Fardhu coz we are to busy with the book.


Cool huh?:)


Together,we can make a difference.

InshAllah.



spread the words,peace & love!


-end-