Saturday, July 23, 2011

BlogBuster 61: Ramadhan Kareem & Churros.

Salam Alayk my dear readers,

How are you?

Harap semuanya sihat2 belaka :)

BlogBuster kali ni nak share pasal Ramadhan yang bakal tiba dalam seminggu saja lagi,

sudah bersediakah kita?




bulan ramadhan

Inshaallah bila nampak je anak bulan awal Ogos nanti,



Ramadhan Kareem tiba!

Bulan yang dihadiahkan untuk kita mengejar amal soleh sebanyak mungkin.

Ramadhan Is Here!

Happy je adik atas ni,hehehe




Ramadhan ni bulan yang sangat 'special'.

Perasan tak kita akan lebih banyak masa dengan keluarga?



Especially time sahur dan berbuka memang 'quality time' habislah dengan family.

*Sahur tu bergantunglah jugak cukup ahli ke tak,
yelah manalah tau ada yang sahur dalam selimut je,ahaks*


Macam dalam gambar bawah ni :)


ramadhan

Syok kan berbuka satu family?*homesick melanda T__T*

Nanti jiran tetangga dan saudara-mara yang dah lama tak bersua pun ajak berbuka sama,
bertukar2 juadah dan saling ziarah-menziarahi gitu.

Sweet kan?:)

Tapi kat sini pun syok sbb sahur & iftar dgn housemates dan kawan-kawan. :)
*mode:tabah*



Ehem2,*betulkan tekak*



Selain itu kalau di Malaysia,
kita juga akan pergi bazaar ramadhan bersama keluarga/sahabat:)

Tengok je la macam2 juadah ada yang dijual kat sini,
daripada yang xteringin pun jadi teringin.

Ramadhan Food

Memang menggoda habisla tengok picture ni time bulan puasa nanti,


TAPI INGAT,

Memborong makanan di Bazaar bukanlah objektif utama kita dalam menjalani ibadah puasa,


SEBALIKNYA,

kemampuan kita untuk mengawal hawa nafsu di bulan yang penuh barakah ini

dan beribadah di malam harinya menjadi objektif utama.(Terawih)

c.AL gerenti juadah yang dibeli tak semestinya habis bila da berbuka nanti sebabnya time tu

kita da kenyang,end up makanan yang tak habis tu di 'tong sampah' kan.

Ish2,jadi membazir la pulak kan?

Tak bagus2.

*kisah diatas berdasarkan pengalaman sendiri* =_='


Tu yang rasa lawak bila housemate c.AL bernama Meen cakap,

"Bagusla kat Sydney xde bazaar,xdelah kita membazir"

PAAPPP!

Sentap hati c.AL masa dengar statement tu,


Kata2 itu jua terbit mungkin sbb nak tebus kekecewaan yang bazaar xde kat sini,heheh



Banyak ganjaran menanti bulan Ramadhan

seperti:



Ramadhan


Furthermore,

Doa ketika berbuka puasa termasuk antara 12 waktu mustajab berdoa..:)

"Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak" (Sunnan Ibnu Majah. Disahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17)


So,what are you waiting for?

This is the moment where you can request for anything!

Yes,anything!

Tapi jangan lupa ade guideline yang harus dipatuhi dalam kite berpuasa,

nanti takdelah dapat lapar & dahaga je kan?:)


4879000920_bd00c2bec1_z


Part yang paling syahdu & best sekali ialah

SOLAT SUNAT TERAWIH!


Betapa special nya Terawih ni sebab mana de kita solat terawih masa bulan lain kan?

terawih

Teringat tweet teman di laman Twitter,


"Funny how we get thrilled when football goes into extra time,but we complain when Terawih during Ramadhan is longer than the regular time"

-@Noor_ud_Deen



after terawih


Kan seronok kalau tiap-tiap malam,
masjid sentiasa meriah dengan kehadiran jemaah macam ni
.


terawih

Sememangnya bulan Ramadhan adalah bulan dimana kita "reset"
balik setting kita
untuk jadi bekalan 11 bulan seterusnya.

Kalau ummah bersatu dan tidak tinggal solat berjemaah,
musuh Islam pasti gentar.


How to have a Guilt-Free Ramadhan?

"Imagine you're given a month in a gold mine and all u come out with is copper".

takde sape yang nak rugi kan?:)




By the way,

aritu c.AL terbaca tentang OSM Ramadhan booklet ni,

memang comel lah!

Cuba tengok sendiri.


sss

COMEL!


ss

COMEL LAGI!


ssss

COMEL LAGI LAGI!


osm


Kawan2, mari membeli sambil beramal :)


Dengan setiap pembelian booklet ini,
RM1 akan didermakan pada tabung Baitul Ehsan Orphanage
(Selangor, MALAYSIA).

Pihak OSM akan dermakan segala sumbangan pada penghujung Ramadhan nanti. May Allah be pleased with all of us, Amin ♥


Warga Sydney jangan risau,
c.AL dah tempah 50 copies of OSM Ramadhan booklet dari pihak OSM & Inshaallah akan dijual dgn harga yang sangat berpatutan.
First come first serve :D






BONUS BLOGBUSTER

Recipe for Ramadhan: Churros


Apa kebenda la Churros ni, nampak macam cakoi.

Sebenarnya da lama teringin nk makan cakoi seperti gambar rajah di bawah ni,


CAKOI

tea time!


Jadi,Khamis lepas,c.AL pergilah ke kedai Churros dengan harapan

dapat melepaskan rindu terhadap Cakoi.



CHURROS

churos


Sayang 1000 kali sayang rasanya tidak sama sekali,

bak kata Meen lagi,

"Rasa dia cam tepung goreng je"

Bayangkan betapa punah hati c.AL pada suapan pertama

pabila rasanya tak sama dengan cakoi.T__T



Macam mana lah nak sama,

bahan2 pun dah lain dan datang dari negara yang berbeza,

Churros ni adalah "cakoi" org Spanish,

so they all makan dengan coklat sebab xde kaya.Haha.*Pfftt*


Moral of the story: Kalau rasa nak makan Cakoi,jangan pergi kedai Churros.


c.AL baik hati nak share recipe Churros,

lepas makan gerenti boleh cakap macam orang Spanish :P






Link


Selamat mencuba!
*psst,boleh jadi juadah berbuka tau,siapa yang da try leh gtau c.AL sedap ke tak sedap :)*

-END-

3 comments:

  1. can't wait for ramadhan !:)
    allahuma baligna ya ramadhan, ya Allah sampaikanlah kami pada rmadhan.amin!

    ReplyDelete
  2. Good entry. Love it!
    Kak effa pun rindu nak bersahur and berbuka dgn family. Nasib kt serupa cuma mcm ada terbalik sikit....hehehe...Nanti puasa elok2 di sana ye.:)

    ReplyDelete
  3. tengok cakoi sekarang ni memang belum terliur. tapi tunggu la puasa karang. huhu.

    ramadhan kareem, al :)

    ReplyDelete