BlogBuster 58: Why me?

kok


KENAPA AKU DIUJI ?


Surah Al-Ankabut, ayat 2-3
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan : “kami telah beriman “, sedangkan mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.


KENAPA AKU TIDAK MENDAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

Surah Al-Baqarah, ayat 216

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi(pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui,sedangkan kamu tidak mengetahuinya.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

Surah Al-Baqarah, ayat 286

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
RASA KECEWA?

Surah Al-Imran, ayat 139
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang2 yang beriman.


BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

Surah Al-Imran, ayat 200
Hai orang2 yang beriman,”bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetapkanlah bersiap siaga (diperbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beruntung.

Surah Al-Baqarah, ayat 45
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan solat. Dan sesungguhnya solat itu amatlah berat,kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.
APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

Surah At-Taubah, ayat 111
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang2 mukmin, diri dan harta mereka dan memberikan syurga untuk mereka.KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

Surah At-Taubah, ayat 129

Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Allah selain Dia.Hanya kepadaNya aku bertawakal.
AKU TIDAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

Surah Yusuf, ayat 37
Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.
too_blessed_to_be_stressed_by_nayzak-d3ghg6kLet's listen to this cool song from Mestica: Rahmat Ujian.:)

-end-


taken from:my-sensasi.blogspot.com :)

Comments

  1. subhanallah. semua soalan ada jawapannya.

    ReplyDelete
  2. mudahan kita dpt ambil pengajaran :)

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. Bila diuji, Baru kita sedar yang Allah masih sayang pada Hambanya. Disebalik ujian itu Allah telah sediakan dengan seribu rahmat.. Rahmat Kasih sayang, keikhlasan, kejujuran, tanggungjawab dan pergorbanan.. semua itu akan terasa manis apabila ianya berjaya ditempuhi dengan tenang dan sabar serta masih mampu tersenyum untuk semua... SubahanaAllah... Hambamu yakin dengan janjiMU...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts