Friday, January 18, 2013

BlogBuster Special Edition: KAUSAR

                                                           KATA PENGANTAR



 KAUSAR ialah sebuah kisah realiti remaja Islam masa kini. Dalam kesibukan mengejar cita-cita dan impian, Kausar juga tidak terlepas dari diburu cinta. Tapi cinta yang bagaimanakah dapat membuka hatinya?Segala yang baik kurniaan dari Allah SWT, yang buruk disandarkan atas kelemahan saya sendiri. Selamat membaca, moga mendapat manfaat daripadanya.


Kausar & Kuliah.
  
*****************************************************************

Pagi itu Kausar bergegas untuk ke kuliah yang bermula seawal jam 8 pagi. Memang sudah jadi lumrah untuk Kausar hadir sedikit lewat dari waktu yang sepatutnya. Ini kerana Kausar lebih mementingkan sarapan pagi dari datang awal ke kuliah. Teman sekuliah Kausar cukup masak dengan perangainya yang tidak pernah makan saman.

Tepat jam 8.10 pagi kelibat Kausar muncul di depan kelas." So what's your reason this time young lady?"  soal Mdm Linda, pensyarah Bahasa Inggeris di tempat Kausar belajar. "Heee, Im very sorry madam,em I woke up late" balas Kausar sambil mengelak dari membuat sebarang eye-contact. Natijahnya, Kausar diasak soalan yang bertubi-tubi oleh Mdm Linda untuk topik yang diajar pada hari itu.

Seusai kuliah, Kausar yang berang diserang sebegitu mula meluahkan perasaan kepada Sofia, teman sebiliknya.

Kausar: AKU STRESS LA KENA ATTACK CAMTU!

Sofia: Hehe padan muka kau, sape suruh datang lambat? Sedap breakfast pagi ni?

Kausar: Amboi, pandai troll sekarang? You know Sofia,I hate you forever. BYE

Sofia: Kejap lagi confirm minah ni cool balik.

Sofia yang sudah 3 tahun sebilik dengan Kausar sudah cukup kenal sifatnya yang cepat emosi itu. Sofia hanya tersenyum melihat gelagat temannya itu.

Selepas 10 saat....

Kausar: So hari ni lunch mana? Secret Recipe jom! Aku belanja, kau bayar.

Sofia: Lawak kau tu tak boleh lame lagi ke?

Kausar: FINE! Weyh Sofia, tengok paper ni! "Irma Hasmie sudah selamat diijabkabul". Fuyoooo hensemla suami dia.

Sofia: Haip Kausar, behave! Jaga pandangan, baguslah dah selamat dah dia jadi isteri orang. Aku suka sangat baca kisah cinta Irma macam mana dia bertemu dengan suami dia. 

Kausar: Eh kau ni budak Usrah takkan layan gossip kot?Aku pun tak tahu tau Hahaha.

Sofia: Hello, aku bukan layan gossip la, aku tengok video pre wedding dorang kat youtube,Irma dan suaminya share pengalaman dia kat situ la.

Kausar: Eleh eleh cover lettew.

Sofia: Tak caya sudeh.

Kausar: So tell me, how did they met each other?

Sofia: Tengoklah sendiri.Yelah, kata ada berukband.

Kausar: Alamak, ada awek merajuklah Okay-okay, kalau kau cerita aku belanja, deal?

Sofia: OK DEAL! :)


******************************************************************
 Di restoran Secret Recipe, Sofia menerangkan satu persatu mengenai pengalaman Irma Hasmie dan suaminya. Kausar yang begitu kagum tidak dapat menyembunyikan perasaan terujanya.

Sofia: So macam tulah kisah dia, Irma pergi wat umrah, lepas tu ditakdirkan Allah, dia jumpa suaminya di sana. Sweet kan? Erk,Kausar, kot ye pun excited, tolong tutup mulut tu boleh?

Kausar: *menutup mulutnya serta-merta* Wahhhh!! Bestnya jumpa kat depan Kaabah. Kau rasa kan, apa pakej umrah yang Irma ambik? Aku nak join lah! Hahaha.

Sofia: Adehla kawan aku ni sorang, betulkan nawaitu kau kalau kau betul nak pergi umrah =_='

Kausar: Ala relaksla Sofia, kau ni serious sangatlah, hehe aku main-main jelah. ;p 

Sofia: Mestilah serious, bla bla bla..... *suara Sofia makin samar kedengaran*

Itulah sifat Kausar, suka berseloroh demi menyembunyikan perasaan sebenar yang terbuku dihatinya. Jauh di sudut hati Kausar, jiwanya bergetar mendengarkan kisah cinta yang dipelihara sebegitu indah dan cantik sekali oleh Allah SWT.Fikirannya terus melayang terhadap Irfan, jejaka yang dipujanya selama ini.
"Aku ni layak ke nak dapat jodoh yang baik macam Irma tu? Irfan dengan aku tu da tahap belangkas da. Nak kata sweet,  sweet ke?Merajuk, okay balik,merajuk,okay balik.Aku asyik emo memanjang. Irfan tu pun satu, dah tahu aku ni emotional takyah lah sakat aku lebih-lebih."

"KAUSAR!" panggilan Sofia yang sangat nyaring mematikan lamunan Kausar.

Kausar: Yo yo! Chill okay? Takyah jerit-jerit.

Sofia: Aku da panggil kau dekat 50 kali dah, pernah dengar stress tak?Rupanya dari tadi aku dok cakap sorang-sorang. 

Kausar: Okay Sofia, Im sorry. Hehe,aku pergi bayar bill kejap eh?Don't forget to smile ;)

Sofia: In your dreams,lady. *showing L sign*

Itulah persahabatan Sofia dan Kausar yang seringkali menimbulkan salah faham bagi rakan-rakan yang baru mengenali mereka. Disangka bergaduh rupanya bercanda.Sewaktu perjalanan pulang ke hostel bersama Sofia, minda Kausar ligat memikirkan arah tuju perhubungannya dengan Irfan. "Betul ke apa yang aku buat dengan Irfan selama ni? Kalau betul, then why did I feel so guilty while listening to that story?"

Dengan itu, bermulalah kembara cinta Kausar dalam mencari erti cinta sweet sebenar.










To be continued......*Erk,perlu ke sambung?*




Friday, January 4, 2013

BlogBuster 85:Mengenal Cinta bersama Muhibbain



             Salam friends!

Kabare?Harap semuanya waras2 ye di bawah lindunganNya insyaAllah.

Sape penah dengar nama "Muhibbain" sebelum ni? haaa, kalau ada yang belum pernah dengar/kenal meh cikgu nak citer skit ni.

"Segalanya bermula disini" Bak kata tv alhijrah.

Kisahnya satu petang tu buka la tv 114 lepas tu terdengar lagu yang sedap menusuk sanubari.
Tajuk lagu tu "Mengenal Cinta". Memang best! Bisa membuat pendengar menitiskan airmata keharuan.
Kaji punya kaji, kumpulan Muhibbain yang nyanyi lagu tu.

Trivia Muhibbain:

* Group ni bernaung di bawah Inteam Records.
*Berasal dari Indonesia.
*Dianggotai oleh 2 orang pemuda. (Tapi kat cover album ada sorg je)
*Mempunyai nada suara "Husky" yang sedap.
*Album ini berkonsepkan selawat dan ada 6 buah lagu pada harga RM19.90.
*Album yang dipasang sepenuhnya dalam kereta kalau pegi jalan2. (eh kena cter ke?)


Apa yang menarik tentang album ni sampai kena review?

Haaaaaa. memang menarik sangat sebab lagu2 dia best. Tak caya cuba dengar album preview kat bawah nun.  Please Press the play button while reading my reviews.HAHA Amboih paksa nampak?







1.Kunci Syurga.

Lagu comel dgn video clip yang comel. :)

Lirik pilihan: "Jalan pulang bukannya mudah, musuh nafsu ajak menyerah, Maha Bijaksana Rabunna, beri bekal dengan Mahabbah"


2.Mengenal Cinta

Lagu yang damai dan "menyejukkan" :) Video clip dia canggih ada meter-meter ;D


Lirik pilihan: "Pada setiap umat manusia, Allah utuskan RasulNya, Rasul pembawa risalah, Ajaran yang Maha Esa. Betapa Beruntungnya kita, Diutus yang teristimewa, Sebaik-baik manusia, rahmat bagi alam semesta."

3.Find My Way Home
The best song ever! The lyrics are superb, Wallahi!

"Where do I begin, to tell you Ya Allah my sins, I dont know where to start, my shame and sadness crumbling in. Find my way home, Ya Allah Im so broken,Find my way back to the place, even if it's not heaven, just don't let me be far from you Ya Allah, I just need to find my way back to you..."

:') cries.


4.Kembali Pada Cinta

Lagu yang santai dengan techno Justin Bieber hehe.

Lirik pilihan: "Sudah cukuplah benci, sudah cukuplah dusta, hati ini bukan dicipta tuk menderita."


5.Little Child (The lullaby)

Lagu ni memang sesuai sangat untuk dodoikan anak kecil, rasa lentok je. betul!

"Little child dont you cry Allah will be, always be by your side never he'll leave, follow Muhammad SAW our prophet must we,to make complete our faith and our beliefs."

6.Taman Syurga

Lagu selawat yang indah dengan gambaran keindahan syurga!

Lirik pilihan: "Gambaran diberi,tuk bisa dibayangi, buah embut dari keju, lebih manis dari madu, sungai mengalirkan susu, yang lihat pasti mahu nikmat dan kurnia Allah di taman-taman syurga, nikmat dan rahmat Allah disini dan disana."








Okay yang ni playlist lagu-lagu muhibbain! Enjoy :) Sila serbu toko-toko jamu musik untuk beli album ni ye. Memang berbaloi-baloi :D

-WASALAM-

                              

Thursday, January 3, 2013

BlogBuster 84: Salam "Happy Jar" 2013!

Salam everyone! So how's 2013 treating you so far? InsyaAllah lets pray for the best!
Okay actually this is a random post coz im tired of all cliche concerts,fireworks,countdown things related to new year's celebration and stuffs. Pfft.
But hey did you realize that Islam has taught us to renew our niat every single day?
"Sesungguhnya orang yang paling berjaya ialah orang yang hari ini lebih baik daripada semalam dan orang yang gagal adalah orang yang hari ini lebih teruk daripada semalam, manakala orang yang terpedaya adalah orang yang hari ini sama dengan hari semalam" - hadis riwayat Bukhari dan Muslim.


Yeah! Cool.

So the fireworks don't indicate anything if you still stuck with the same "i-am-who-i-am"' attitude.

Islam celebrates differences, I mean if you are talkative just stay the way you are :)

It's just that you need to be cautions whether your behaviour will bring you closer to His Jannah or the opposite.
What you need to do is Islami-fy it :)
You can use your talents by spreading the beauty of Islam.


Islam is a peace religion that fits human needs perfectly.

Of course you can be yourself  but in a manner that Allah SWT is pleased with you. :)

Just bear in mind that "........,Surely we are Allah's and to Him we shall return". Al-Baqarah:156

I got something to share with everyone!

Inspired by @farahwaheeda,the well-known Dr.Cinta blogger,
Let's make a "Happy Jar 2013"
and yeah PLEASE try this at home hehe.




WHAT YOU NEED TO DO:
Create a cute note writing all the positive things that happened to you and put it in a jar, you can name it with any names, for instance:
"My Happy Jar 2013"

Later, at the end of the year, you can read all the happy moments that happened to you in 2013.
or should I say all the BLESSINGS that you've received from The Almighty in 2013 :)

"Which then of the bounties of your Lord will you deny?"
-Surah Ar-Rahman: 13

I seriously think that this is a good way to train us to be grateful and thankful for all the blessings from Allah SWT which sometimes we tend to overlook when something occurs that 'does-not-go-with-my-way'

We tend to forget the word "Hikmah"

"He gives wisdom to whom He wills, and whoever has been given wisdom has certainly been given much good. And none will remember except those of understanding."
(2:269)


So what are you waiting for? You are not too late to start and join the crew :)



HAPPY TRYING!