Wednesday, May 30, 2012

BlogBuster 76: Sepagi bersama Ustaz Don



Salam evelibodi! Haha , ye seperti yang anda lihat di gambar rajah atas, saya berpeluang menghadiri sesi ceramah bersama ustaz Don. Bila saya jumpak dia? Temujanji kami berlangsung pada Isnin lepas (28 Mei 2012) *cough2*

Macam mana saya boleh jumpa dia? 

*sila klik gambar untuk paparan lebih jelas*

sila baca hebahan ini haha

Haaa,macam tu la saya jumpa dia, sebenarnya Ustaz Don dijemput beri ceramah di ofis bonda saya, jadi saya pun tumpang dua kaki nak tengok ceramah dia, bukan senang oooohh.. kalau kat tv 30 minit je, yang ni live 120 minit kot.Hakhak.


Walaupun majlis tu mula lambat skit, lebih kurang lewat setengah jam, tapi waktu ustaz Don masuk dewan tu, semua orang cam toleh belakang dan wat sound efek "Woahhhh!!". Nak2, ustaz Don pakai spek hitam cam model, semua orang cam speechless*tak termasuk saya,lalala~*
Yela selalu ustaz Don pakai jubah je. ^_^'

Ustaz Don bagi Opening Speech
setelah di'zoom', cuba tgk akak tu pun snap gambar ustaz don!
Yes,le me is not alone haha



okay enough with all the excitements,=_=' ayuh baca points2 yang saya dapat daripada sesi 120minit bersama ustaz Don  ^_^. Oh by the way, ustaz baru je balik dari umrah jadi dia banyak berkongsi pengalaman.


  • Bacalah Surah Al-Baqarah di rumah mu jika tidak mahu ia menjadi seperti kubur.
  • Amalkan solat jemaah dirumah.
  • Orang ikhlas tidak akan ikut syaitan.
  • Amalkan doa "Ya Allah ya tuhanku, kurniakanlah ilmu yang bermaanfaat, rezeki yang halal dan kesihatan dari semua penyakit"
  • Air zam-zam sangat mujarab untuk jadi penawar, waktu ustaz g umrah, kaki dia melecet, pastu mak dia tolong urut dgn air zam-zam,alhamdulillah ustaz sembuh lepas tu.
  • Selepas solat, amalkan membaca "Subhanallah (33kali), Alhamdulillah (33kali), Allahuakbar (33kali), Lailahaillallah (1 kali) = total 100 kali. Allah ampuunkan dosa walaupun dosa mu banyak seperti buih dilautan.
  • Penjagaan hati: jangan dekati zina, niat perkahwinan masuk syurga sama2, saling ingat-mengingati, banyakkan puasa, duduk bersama orang2 yg beriman. 
  • Benda baik akan hapus benda jahat.


Sebenarnya saya ada rakam video,tapi entah camne xleh nk upload video tu kat sini.
Le me is sad. :'(

Lepas habis majlis tu, ada jamuan makan tengahari, bonda pun da settle down book meja, sekali toleh2 belakang, Ustaz Don makan kat meja sebelah.

Pandangan sisi
Pandangan penuh











Kertas jawapan pelajar MRSM Besut
Sekarang dah faham kenapa cikgu dulu2 pesan suruh tulis cantik2 =_='


ni apasal ada kertas periksa pulak ni? haaa, lepas habis event tu, balik je terus tolong kakak tanda kertas periksa anak2 didiknya. Sesungguhnya ketabahan itu perlu ada dalam setiap jiwa pemeriksa T_T

Seronok jugak cuti2 cmni tanda kertas periksa



*p.s: jangan lupa like gambar maher zain yang diedit oleh adik saya. Sila intai BlogBuster 75 ye.hehe
Sekian.

Have a great holiday friends! :)




Thursday, May 24, 2012

BlogBuster 75: Spread The Love!

Maher Zain "Forgive Me" World Tour- Live in Malaysia.





Salam & hi everyone! Did you know that Maher Zain is coming to Malaysia on this 16th of June? I bet all of you especially nasyid lovers must be so excited! Let's take a look at his promo video :)



click this for the official website

 The best thing is, Maher Zain Malaysian Fan Club  is organizing a competition for the most creative Maher Zain's pictures with the theme:"Spread The Love". The winner will be judged based on the most likes picture on facebook(50%) and also based on the jury preference(50%). The prize for this competition is 2 free tickets to Maher Zain's concert. So, my lil sister, Adilah don't wanna miss this opportunity to get the free tickets for his upcoming concert at Merdeka Stadium. Would you help me in making her dream comes true?




 So here are the 2 simple steps that you can do.

  1. Go to this PAGE and search for these two pictures:


Picture 23.-Nurul Halida-*ignore the spelling*


Picture 25.-*Nurul Halida*


2. Click the "Like" button and there you go. You just helped my lil sis :)


I would like to say thanks in advance guys for helping my sister :) well, this is her first time entering a competition, let's make it a best memory for her ey? oh for your information, I met him once at the Sounds of Light Concert 2010. :D His songs are just superb!


till then, tata!

Wednesday, May 16, 2012

BlogBuster 74: C.H.A.N.G.E

Sailormoon :)

Salam everyone! How's your Iman today? Hehe. Allow me write this BlogBuster in English *&; sometimes Malay*. CHANGE. It's a word with a big meaning though. According to my phone's dictionary, the word change can be defined as :

"The act or instance of making or becoming different, a new or refreshingly different."
Hmm, sounds cool to me :) But only if, we change from not-so-better to something better.*wink2*


For instance, from a non-hijabi sister to a hijabi sister.



I am so happy to know that lots of my friends have changed for good, may Allah guide our hearts and keep us on the right path.

Well, for those who have cool talents , don't waste it for the sake of 'change'. Do like what sisters in OSM Muslim say"





Definitely you can use your talent in the right way. :) Youtubing, facebooking, tweeting and blogging can turn into Ibadah if we use it in the right way.*no gossip of course*

Sharing is caring uolls :D


But the question is, when should I start? How can I cope to all the changes that I want to make in my inner self ? Worry not. Just raise your hands and make Du'a, because it's not Ustaz Don *just for example ;p* who has changed you, not even AL-Kuliyyah program or any kind of program that related to it. It's ALLAH SWT sending His love through those medium. Those pious people are there because of ALLAH, and He has chosen you to feel His mercy and blessings by giving little 'change'whispers in your heart. You can feel it when suddenly you wanna do something good. My advice to you is PLEASE ANSWER THAT CALL because you'll never know when will you feel those blessing feelings again.







Well, the next step after change is ISTIQAMAH *consistent*. Believe me this is the hardest part but hey, it's worth to try and the rewards are beyond our expectations. 


This is where you need a support system like your friends that I mentioned earlier in this BLOGBUSTER 73.  Joining Usrah is also a gooooooood way for you to be a better Muslim. It teaches you a lot on how to be an ideal Muslim and on how can you improve yourself every single day :) *not to mention the awesomeness of ukhuwwah and the sweetness of sharing knowledge* You'll feel blessed :) TRY IT!



"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum (bangsa) melainkan kaum itu sendiri mengubah nasibnya” - Ar-Ra’d:11


Yeah, it is clearly stated in the Holy Quran that we, ourselves need to make the first step if we want to change.


Rasulullah SAW: "Seorang mukmin tidak akan jatuh ke dalam satu lubang dua kali." (Riwayat Bukhari & Muslim)
  And yeah, in this  Hadeeth, our beloved Prophet said that a good Muslim will never repeat the same mistakes (sin) again. We learn from it.


Last but not least, what is the simplest thing that I can do to make a change?

Get yourself attach to the Holy Quran, EVERYDAY. Read the meanings and eventually you'll fall in love with this amazing gift. In my opinion, people don't feel guilty committing sins are because they think that NO ONE is watching them. When you read the Holy Quran, try to imagine that ALLAH is talking to you because the purpose of it was sent for the Mankind is for us to learn from it. The best part is, IT CONTAINS  NON-FICTION STORIES. Where can you get the definite infos regarding Paradise, Hellfire, Qiyamah and even about Marriage other than Holy Quran? JUST SO PERFECT.








Treasure this amazing gift, before it's too late.


Let's make a change to be a better Muslim now!



I will conclude my post with Al- Fatihah .

1.: In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful.
2: All praise is due to Allah, the Lord of the Worlds.
3: The Beneficent, the Merciful.
4: Master of the Day of Judgment.
5: Thee do we serve and Thee do we beseech for help.
6: Keep us on the right path.
7: The path of those upon whom Thou hast bestowed favors. Not (the path) of those upon whom Thy wrath is brought down, nor of those who go astray.

 -END-


Saturday, May 12, 2012

BlogBuster 73: BFF till Jannah!



Ukhuwah itu indah Pictures, Images and Photos 

Kami geng mengaji ikat tudung uolls.

 Salam Alayk fwenssss! okay gedik detected. BlogBuster kali ni saya nak share pasal kawan/sahabat/taulan.

Saya gerenti mesti semua orang ada komik KAWAN kan? Jadi apa kata kita refleksi diri kita, dengan siapakah selama ini kita bersahabat?

Banyak hadis Rasulullah yang menekankan tentang kepentingan memilih sahabat seperti hadis2 dibawah ini:

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a berkata: "Rasulullah s.a.w telah bersabda, maksudnya: 'Seorang Mukmin itu berada di atas agama (gaya hidup & perilaku) sahabatnya. Maka, salah seorang daripada kamu hendaklah memerhatikan dengan siapakah dia bersahabat." (Riwayat al-Tarmizi & Abu Daud). 

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud: “Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk. 

 In simple language, your friends are your own self reflection. As simple as that. Islam ni memang cool sebab dia bagi guidelines utk kita memilih sahabat. Bukan apa, sebab Allah ada memberi gambaran yang jelas dalam Al-Quran tentang situasi yang akan berlaku di akhirat kelak. Contohnya dalam 2 surah di bawah:

Surah Al-Furqan ayat 27-29. 'Dan (ingatlah) pada hari (ketika) orang-orang zalim menggigit dua jarinya, (menyesali perbuatanya) seraya berkata, "Wahai! Sekiranya (dulu) aku mengambil jalan bersama Rasul. Wahai, celaka aku! Sekiranya (dulu) aku tidak menjadikan si fulan itu teman akrab(ku), sungguh dia telah datang kepadaku. Dan setan memang pengkhianat manusia."

Seram & gerun kan? Tapi yang ni lagi dahsyat. Ahli syurga ni sedang berbual2, tetiba dia teringat kat kawan lama dia yang meragui tentng hari kebangkitan, Lalu dia pun pegi la visit kawan dia tu, rupanya kawannya dah dihumbankan ke neraka atas sifatnya yg dulu,Nauzubillahiminzalik...Moga kita semua dijauhkan dari neraka Allah yang dahsyat.

Surah As-Saffat, ayat 50-57. "Lalu mereka berhadap-hadapan satu sama lain sambil bercakap-cakap. Berkatalah salah seorang diantara mereka, "Sesungguhnya aku dahulu (di dunia) pernah mempunyai seorang teman,yang berkata "Apakah sesungguhnya kamu termasuk orang-orang yang membenarkan (hari berbangkit)? Apabila kita telah mati dan menjadi tanah dan tulang-belulang apakah kita benar-benar (akan dibangkitkan) untuk diberi pembalasan?" Dia berkata "Maukah kamu meninjau (temanku itu)?" Maka dia meninjaunya, lalu dia melihat (teman)nya itu di tengah-tengah neraka yang menyala-nyala. Dia berkata, "Demi Allah engkau hampir saja mencelakakanku, dan sekiranya bukan kerana nikmat Tuhanku pastilah aku termasuk orang-orang yang diseret (ke neraka)."

 

 

Jadi, sebagai sahabat, janganlah kita pula menjadi punca kepada sahabat kita yang lain utk terjerumus ke dalam maksiat. Kita pun nanti ada saham tau kalau kita biarkan kawan kite terus-menerus melakukan dosa. Tapi kalau kita da berusaha utk menegur lain ceritanya. At least kita da tegur, selebihnya tanggunggjawab si kawan yang ditegur ni untuk ambil panduan atau tidak.

 Pastu yang nak citer betapa bestnya Islam ni, dalam bersahabat pun kita dapat pahala free camtu jek. Tak caye? Cuba baca panduan kat bawah ni:

Panduan untuk mengukuhkan ukhuwwah:

  1. Menyatakan rasa kasih:
    Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: "Apabila seseorang mencintai saudaranya, maka hendaknya ia memberitahu kepadanya." (Riwayat Abu Daud & Tirmizi).

  2. Saling mendoakan: Sabda Rasulullah S.A.W maksudnya: "Doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain kerana Allah dalam tempat yang berjauhan akan diterima oleh Allah S.W.T." (Riwayat Muslim)
  3. Menampakkan wajah yang ceria : Diriwayatkan daripada Abu Dzar r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya: "Janganlah engkau meremehkan apa-apa sahaja kebaikan (yang datang daripada saudaramu, berikan dia senyuman kegembiraan." (Riwayat Muslim)
  4. Bersalaman apabila bertemu : Rasulullah S.A.W menganjurkan umatnya berjabat tangan apabila bertemu dengan saudara mereka. Hal ini sesuai dengan hadis yang bermaksud ;"Tidak ada dua orang Mukmin yang berjumpa kemudian berjabat tangan melainkan kedua-dua akan diampunkan dosa-dosa mereka sebelum berpisah." (Riwayat Abu Daud).
  5. Menziarahi: Rasulullah S.A.W bersabda, Allahh S.W.T berfirman yang bermaksud: "Orang yang berkasih sayang kerana Allah, orang yang saling berziarah kerana Aku, orang yang saling memebri kerana Aku, orang yang saling berhubungan kerana Aku, mereka semua berhak mendapat kasih sayang-Ku". (Riwayat Ahmad).
  6.  Sebarkan salam : Rasulullah S.A.W bersabda ertinya: "Hak seorang Muslim terhadap Muslim lainnya ada enam; jika kamu bertemu dengannya, ucapkan salam kepadanya..." (Riwayat al-Bukhari,Muslim & Ahmad).
  7. Memberi hadiah: Imam Dailami meriwayatkan daripada Anas, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, maksudnya: "Kerapkan saling memberi hadiah itu dapat meneguhkan rasa cinta dan menghilangkan kekotoran hati." (Riwayat al-Tabrani)
  8. Cakna keperluan saudara: Diriwayatkan oleh Abu Hurairah bahawa Rasulullah S.A.W bersabda, ertinya: "Sesiapa yang meringankan beban penderitaan seorang Mukmin di dunia, pasti Allah akan meringankan penderitaannya di akhirat kelak. Sesiapa yang memudahkan orang dalam keadaan susah ,pasti Allah akan memudahkan urusannya di dunia dan akhirat. Sesiapa yang menutup aib seorang Muslim pasti Allah akan menutup aibnya di dunia dan akhirat. Dan Allah akan selalu menolong hamba-Nya jika hamba tersebut menolong saudaranya." (Riwayat Muslim).
Dipetik dari Mjalah Gen-Q (isu 8, vol2)


Point no 4 tu applicable untuk sesama gender saje ye, janganla pulak main redah je salam semua =_='
Point no 7 tu pun, xsemestinya masa birthday je kan? ;D yang ni memang ada orang yang sangat hebat! Tiap kali jumpa mesti dapat hadiah. Untunglaaa.eh? Hahah




Cool kan? Jadi rakan2 ku semua, ayuh hargai sahabatmu yang ada disisi dan sahabat yang baik akan sentiasa mendekatkan diri kita dengan Sang Pencipta. Maaf jika ada terkasar bahasa. :D

-End-