Wednesday, September 28, 2011

BlogBuster 65: The Upcoming MacQ Uni Islamic Awareness Week.

324651_10150817801895594_581230593_20810977_417102325_o

Salam Alayk ;)

yes people,

Macquarie Uni Islamic Awareness Week it's back!:)

With more exciting talks and activities await you.

I personally think that this year poster is cool because of that particular special mosque ;)*grinning*

322130_10150817808125594_581230593_20811025_207814086_o


This year's theme is the beloved Prophet Muhammad S.A.W :)

May Allah swt send blessings upon Prophet Muhammad, his family and companions.

May Allah swt bestow us with the characteristics of the Prophet SAW.

May Allah swt increase our love for Him and His beloved Prophet SAW.
Ameen inshAllah!



I reckon that it's gonna be huge people!

There are lots of speculations regarding this religion and what Muhammad really was.

InshaAllah by clarifying the truth characters about him through this 5 days adventure,
will help the truth seekers to discover the truth.
So, yeah, we'll see how it goes :)





325091_10150832181885594_581230593_20907786_2116548462_o

As you can see,
the picture above is the tentative for the most anticipate event of the year for me :)

I really hope that I can attend all the amazing talks and activities even though I have 2 assignment to be submitted on that very same week.
May Allah ease everything,inshAllah .


And yeah, I really hope that I can be a very helpful volunteer compared to last year :)



Macquarie Uni Muslim Students Assocation (MUMSA) shared this video on Facebook page,
so that we can get to know our beloved prophet Muhammad's characters even better :)








2010 Islamic Awareness Week Promo



:)



2011 Islamic Awareness Week Promo.




That's all folks!

See you there,inshAllah :)
-end-

Sunday, September 25, 2011

BlogBuster 64: Sekitar RSP Sydney 2011

311865_2187318916218_1044399163_32388027_1182877055_nAlign Center

Salam alayk :)

Moga kalian di dalam keadaan yang sejahtera hendaknya,InshaAllah.

Alhamdulillah,

Pada 24 September 2011 bersamaan dengan 26 Syawal 1432 H,

telah berlangsungnya Road Show Palestin 2011 yang bertempat di

National Centre of Indigenous Excellence, Redfern.


Terima kasih tidak terhinngga diucapkan kepada Sydneysiders yang sudi hadir

memeriahkan majlis RSP '11 :)

Semoga Allah membalas jasa kalian semua dengan syurga yang dibawanya mengalir sungai-sungai yang indah.

Biiznillah :)


DSC_0097

Suasana di dalam dewan sewaktu 'talk' sedang berlangsung.




294566_2187334716613_1044399163_32388071_809746368_n

Tabung Derma untukmu Palestin :)



308256_2187325036371_1044399163_32388043_1244592026_n

'The Lost Land' adalah sebahagian bahan pameran yang berjaya menarik tumpuan.



312721_2187307435931_1044399163_32387987_1309683254_n


"Searching For Salahuddin"



DSC_0121

Model of "Dome of The Rock & Al-Aqsa Mosque" yang dibida pada harga yang tinggi sehingga mencecah ke ribuan dollar.



DSC_0123

Boycott lah barangan Israel, pelbagai alternatif tersedia untuk kita.




IMG_3223

"Silent Bidding" yang berlangsung dengan rancaknya, tidak se 'silent' namanya :)



298304_2187309395980_1044399163_32387994_1779822308_n

Antara barangan-barangan yang tersedia untuk dibida.



Selain barang-barang bidaan, pelbagai barangan menarik turut dijual

seperti:


315451_2187313876092_1044399163_32388009_2127867868_n

Majalah Solusi




DSC_0110

Barang- barang Palestin.

DSC_0106

I Heart Palestine ;



DSC_0105

pengunjung booth jualan :)




Takkan barang-barang cenderahati je kot,

macam mana dengan MAKANAN a.k.a FOOD?:O

Jangan risau!

Makanan yang lazat ada juga dijual disini!


319277_2187301635786_1044399163_32387969_188496999_n

Nasi Goreng & Mee Goreng yang dijual pada harga yang berpatutan :)
Hanya $5 sebungkus!



DSC_0041


Cupcakes Kasih Palestin pun ada :)




DSC_0036


$2 je utk 1 cupcake, murahkan? :)

Credit to Miss Zawa for the lovely icing and decoration,what a joint venture!


DSC_0119


Mai kak, mai adik, mai datang beli :)



308930_2187310756014_1044399163_32388000_1694023624_n

Sypec (Petronas Sydney Club) pun ada :)



DSC_0116


Sambil membeli,sambil menambah ilmu pengetahuan.


DSC_0103

Setiap pengunjung juga menerima 'goody bag'


DSC_0086


Wajah kesayangan hamba :)



DSC_0101


Wajah kesayangan hamba 2 :)



DSC_0096


"Live Bidding" yang gamat, persis cerita P Ramlee : 3 Abdul :)




DSC_0127


Kemuncak acara: "sharing session" dari Saudara Palestin.

Setiap pengalaman yang dikongsikan sangat menyentuh jiwa saya,

tetapi seperkara yang saya paling ingat ialah:

"Di Palestin, seorang ayah tidak dapat berjanji apa2 kepada anaknya dan keluarganya kerana mereka tidak pasti sama ada mereka masih hidup lagi pada waktu Subuh esok."

Di Palestin juga, kaum wanita disana akan sentiasa memakai hijab di rumah dan membuka pintu rumah mereka agar senang pemuda2 palestin lain datang untuk membantu sekiranya rumah itu diserang tentera Israel.

Betapa hebatnya jiwa mereka dalam melaksanakan perintah ALLAH dalam apa jua keadaan. Bagaimana pula dengan kita?#reminderformyself



DSC_0131

Persembahan sajak dari Saudara Nordin yang menyentuh hati.



DSC_0087


Permata Hati kami : Suhayl Ariq yang juga lincah mengikuti RSP :)



DSC_0135

Setelah aktif seharian, akhirnya Suhayl lena dipangkuan :)




DSC_0183

Bersama akhawat yang turut menjayakan RSP.


DSC_0157

with Love from Sydney-Melbourne-Canberra :)



Highlight of the day : Flag signing :)

314780_2187347756939_1044399163_32388099_1616234648_n

DSC_0176


Sign jangan tak sign :)


314648_2187331956544_1044399163_32388063_2089753059_n

corak yang menarik perhatian :)

Alhamdulillah, RSP Sydney berjaya mengumpul sumbangan sebanyak
$7,429.52 hasil dari jualan+bidding+derma :)

p.s: Sekalung penghargaan saya ucapkan pada adik2 & rakan di Macquarie yang sudi hadir di RSP :) Moga kita berjumpa lagi di pertemuan yang akan datang,insyaallah.
Mereka adalah: Khadijah,Aqilah,Al-Nazliana,Nur Atikah,Thoyba Mursyidah,Najwaa Muslim,Amirah Khairilanuar & Anwar.

Jazakallahu Khairan Kathira :')
Diantara semua, Allah memilih kalian untuk hadir ke majlis ini.
Moga manfaatnya dapat dikongsikan bersama.
Hati ini lebih berbunga mekar andai semua rakan2 dapat hadir, tapi benarlah Allah sebaik-baik perancang :')

*pictures taken from Miss Zawa & Miss Hawa :)
-end-

Monday, September 19, 2011

BlogBuster 63: Road Show Palestine 2011!

Palestin.

Sebuah negara Islam dan tanah suci yang menempatkan Masjid Al-Aqsa, kiblat pertama umat Islam.

Tetapi, keamanan Palestin kini diganggu gugat oleh campur tangan Zionis yang rakus akan tanah suci milik umat Islam itu.




32519_399401568532_728123532_4319997_1706336_n

Mungkin kesibukan dalam menjalani rutin harian membuatkan kita kadangkala terlupa akan nasib saudara kita di Palestin. Bagaimanakah keadaan mereka?

Disaat kita menjamu hidangan yang lazat, juadah apa lah agaknya yang mereka nikmati, atau yang paling menyedihkan sekali,,makan kah mereka?



TAHUKAH ANDA FAKTA YANG LEBIH MENGEJUTKAN?

32519_399401613532_728123532_4320004_3790439_n

PALESTINE IS NOW GONE IN THE WORLD MAP!Link

MasyaAllah, saya sendiri terkejut dengan berita ini,anda boleh mengetahui dengan lebih lanjut dengan meng'klik' tajuk diatas. Atas dasar ingin tahu yang menebal, saya sendiri menerjah Google Map untuk mengetahui kesahihannya dan ya, nama Israel terpampang megah di Masjid Al-Aqsa.







32519_399401588532_728123532_4320000_8004608_n

Wanita yang tidak berdosa ini dijadikan sasaran,

Atas dasar "undang2" apakah yang melayakkan pihak Zionis bebas menghukum & menindas rakyat Palestin?




32519_399401603532_728123532_4320002_6927966_n


Hati siapa yang tidak sedih melihat wajah suci ini ditindas untuk pergi ke sekolah,

dimana hak mereka untuk mendapat perlindungan & pendidikan sebagaimana manusia lain di atas muka bumi ini?

2011126183659337521_20

Lihat sahaja rumah ini, layakkah ia dipanggil 'rumah'?

Entah dimanalah agaknya mereka berteduh di waktu siang,malam,panas,sejuk,ribut petir

sewaktu kita sedang hanyut dibuai arus kesibukan duniawi.



Benarlah iman manusia itu senang untuk turun dan senang pula untuk naik,

jadi bagaiman nak 'charge' iman kita?

tumblr_lqw667KA2K1qiyoe1o1_500


Bak kata IslamSpeaks @ twitter,

cats

Rasulullah S.A.W pernah bersabda yang bermaksud:

"Tidak sempurna iman seseorang itu sehingga ia menyintai saudaranya seperti mana ia menyintai dirinya sendiri"

(Riwayat Bukhari & Muslim)



Sehubungan dengan itu,
terciptalah program Road Show Palestine 2011 anjuran ISMA & Aman Palestin.

SOS serius 7

Roadshow Palestin merupakan program tahunan anjuran ISMA Australia cawangan NSW, dengan kerjasama Aman Palestin Berhad, Malaysia.

ISMA menyedari kepentingan untuk mengetengahkan isu-isu Palestin di kalangan masyarakat, maka ISMA Australia mengambil inisiatif untuk menganjurkan Roadhshow Palestin setiap tahun, bermula tahun 2009.


Objektif program ini adalah:

- menanam kesedaran dan kepekaan kepada para peserta tentang isu-isu di Palestin.

- meningkatkan kesedaran tentang cara-cara hendak membantu rakyat Palestin.

- mengumpul wang bantuan untuk diberi kepada saudara-saudara kita di Palestin.



Program yang berjalan selama sehari ini melibatkan:

- ceramah dari wakil Aman Palestin, Dr Zainurrasyid & Ustaz Nadzri Musman

- pameran

- persembahan multimedia

- persembahan nasyid

- kutipan wang sumbangan (jualan barangan, lelongan dan sumbangan individu)



sos1

Jadi, apa tunggu lagi?

Inilah masanya kita menyelusuri perjalanan saudara-saudara seagama kita di Palestin
dengan menghadiri Road Show Palestin yang bermatlamat untuk menjadikan kita individu muslim yang "Celik Palestin" dan juga mengumpul sebanyak mungkin sumbangan agar dapat disalurkan kepada saudara-saudara kita di Palestin,

Jika anda masih belum berpeluang ke Redfern, inilah masanya!

Sila hubungi contact person di atas jika anda mempunyai sebarang pertanyaan :)





Seperti mana kata Brother Aiman Azlan & Islam Speaks di laman twitternya,

rt2

BERINFAQLAH JIKA ANDA MAHU 'DUIT YANG LAKU' DI AKHIRAT :)


Ya, secara mata kasarnya kita akan lihat Palestin sedang porak peranda,
tetapi jika kita bersatu untuk mengkaji bagaimana kita boleh selamatkan bumi ini,
InsyaAllah janji Allah itu pasti!



APA YANG MENARIK DI RSP?

Selain dari 'sharing session' oleh seorang saudara Palestin pada hari tersebut,

sesi 'Live Bidding' juga akan diadakan,

pelbagai barang-barang menarik menanti anda.


313465_269330853096117_100000576122566_993992_4062457_n


'Online Bidding' juga sedang berlangsung kini dan akan berakhir pada hari RSP itu sendiri iaitu
pada 24 Sept 11.


Anda boleh mengikuti 'Online Bidding' ini di album FB yang saya sertakan di bawah:


PHOTOS FOR ONLINE BIDDING ROADSHOW PALESTINE SYDNEY 2011


Jika anda tidak dapat menembusi album ini,

anda boleh juga melayari profile FB saya di ruangan tagged photos.




Disini saya sertakan beberapa video menarik untuk ditonton,
cernalah mesej tersurat dan tersirat yang cuba disampaikan dalam video-video ini :)



PALESTINE VIDEOS



TAK KENAL, MAKA TAK CINTA






TEARS OF GAZA
(Filem yang bakal menyentuh hati anda)




PROMO VIDEO MADE BY ZAWA :)




APA TUNGGU LAGI? JOM SERTAI KAMI !

Pendaftaran boleh dibuat secara online (dan ia adalah percuma)

dan jangan lupa untuk respon pada RSVP di FB. :)


PENDAFTARAN ONLINE (sila klik untuk mendaftar)


DAN


RSVP ROADSHOW PALESTINE @ FB.


"Ingatlah sahabat2ku, tanah itu tanah kita. Tanah yang diwakafkan Umar Al Khattab untuk Islam berabad lamanya.
Hari ini, mereka bergalang nyawa merebut kembali tanah barakah ini.
membasahi bumi dengan darah, berjuang bagi pihak kita
Kita sebenarnya berhutang dengan mereka.
Apakah harga yang anda letakkan untuk membayar hutang mereka?"

"Kita niatkan semuanya kerana Alla
h..untuk ibu, ayah, abang, kakak dan adik2 kita di Palestine"


Isu Palestin ini adalah isu kemanusiaan dan isu sejagat.
Saya dengan rendah hati menjemput semua umat Islam dari segala jemaah yang berada di Sydney untuk turut serta menjayakan program RSP ini.


Semoga Allah memilih kalian agar tergolong di kalangan mereka yang berjuang untuk mengembalikan kemulian al-Aqsa dan membebaskan Palestin seumpama generasi Solahuddin al-Ayyubi. Ayuh tunjukkan keprihatinan kita :)



JUMPA ANDA DISANA,inshaALLAH :)

-