Saturday, July 23, 2011

BlogBuster 61: Ramadhan Kareem & Churros.

Salam Alayk my dear readers,

How are you?

Harap semuanya sihat2 belaka :)

BlogBuster kali ni nak share pasal Ramadhan yang bakal tiba dalam seminggu saja lagi,

sudah bersediakah kita?




bulan ramadhan

Inshaallah bila nampak je anak bulan awal Ogos nanti,



Ramadhan Kareem tiba!

Bulan yang dihadiahkan untuk kita mengejar amal soleh sebanyak mungkin.

Ramadhan Is Here!

Happy je adik atas ni,hehehe




Ramadhan ni bulan yang sangat 'special'.

Perasan tak kita akan lebih banyak masa dengan keluarga?



Especially time sahur dan berbuka memang 'quality time' habislah dengan family.

*Sahur tu bergantunglah jugak cukup ahli ke tak,
yelah manalah tau ada yang sahur dalam selimut je,ahaks*


Macam dalam gambar bawah ni :)


ramadhan

Syok kan berbuka satu family?*homesick melanda T__T*

Nanti jiran tetangga dan saudara-mara yang dah lama tak bersua pun ajak berbuka sama,
bertukar2 juadah dan saling ziarah-menziarahi gitu.

Sweet kan?:)

Tapi kat sini pun syok sbb sahur & iftar dgn housemates dan kawan-kawan. :)
*mode:tabah*



Ehem2,*betulkan tekak*



Selain itu kalau di Malaysia,
kita juga akan pergi bazaar ramadhan bersama keluarga/sahabat:)

Tengok je la macam2 juadah ada yang dijual kat sini,
daripada yang xteringin pun jadi teringin.

Ramadhan Food

Memang menggoda habisla tengok picture ni time bulan puasa nanti,


TAPI INGAT,

Memborong makanan di Bazaar bukanlah objektif utama kita dalam menjalani ibadah puasa,


SEBALIKNYA,

kemampuan kita untuk mengawal hawa nafsu di bulan yang penuh barakah ini

dan beribadah di malam harinya menjadi objektif utama.(Terawih)

c.AL gerenti juadah yang dibeli tak semestinya habis bila da berbuka nanti sebabnya time tu

kita da kenyang,end up makanan yang tak habis tu di 'tong sampah' kan.

Ish2,jadi membazir la pulak kan?

Tak bagus2.

*kisah diatas berdasarkan pengalaman sendiri* =_='


Tu yang rasa lawak bila housemate c.AL bernama Meen cakap,

"Bagusla kat Sydney xde bazaar,xdelah kita membazir"

PAAPPP!

Sentap hati c.AL masa dengar statement tu,


Kata2 itu jua terbit mungkin sbb nak tebus kekecewaan yang bazaar xde kat sini,heheh



Banyak ganjaran menanti bulan Ramadhan

seperti:



Ramadhan


Furthermore,

Doa ketika berbuka puasa termasuk antara 12 waktu mustajab berdoa..:)

"Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak" (Sunnan Ibnu Majah. Disahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17)


So,what are you waiting for?

This is the moment where you can request for anything!

Yes,anything!

Tapi jangan lupa ade guideline yang harus dipatuhi dalam kite berpuasa,

nanti takdelah dapat lapar & dahaga je kan?:)


4879000920_bd00c2bec1_z


Part yang paling syahdu & best sekali ialah

SOLAT SUNAT TERAWIH!


Betapa special nya Terawih ni sebab mana de kita solat terawih masa bulan lain kan?

terawih

Teringat tweet teman di laman Twitter,


"Funny how we get thrilled when football goes into extra time,but we complain when Terawih during Ramadhan is longer than the regular time"

-@Noor_ud_Deen



after terawih


Kan seronok kalau tiap-tiap malam,
masjid sentiasa meriah dengan kehadiran jemaah macam ni
.


terawih

Sememangnya bulan Ramadhan adalah bulan dimana kita "reset"
balik setting kita
untuk jadi bekalan 11 bulan seterusnya.

Kalau ummah bersatu dan tidak tinggal solat berjemaah,
musuh Islam pasti gentar.


How to have a Guilt-Free Ramadhan?

"Imagine you're given a month in a gold mine and all u come out with is copper".

takde sape yang nak rugi kan?:)




By the way,

aritu c.AL terbaca tentang OSM Ramadhan booklet ni,

memang comel lah!

Cuba tengok sendiri.


sss

COMEL!


ss

COMEL LAGI!


ssss

COMEL LAGI LAGI!


osm


Kawan2, mari membeli sambil beramal :)


Dengan setiap pembelian booklet ini,
RM1 akan didermakan pada tabung Baitul Ehsan Orphanage
(Selangor, MALAYSIA).

Pihak OSM akan dermakan segala sumbangan pada penghujung Ramadhan nanti. May Allah be pleased with all of us, Amin ♥


Warga Sydney jangan risau,
c.AL dah tempah 50 copies of OSM Ramadhan booklet dari pihak OSM & Inshaallah akan dijual dgn harga yang sangat berpatutan.
First come first serve :D






BONUS BLOGBUSTER

Recipe for Ramadhan: Churros


Apa kebenda la Churros ni, nampak macam cakoi.

Sebenarnya da lama teringin nk makan cakoi seperti gambar rajah di bawah ni,


CAKOI

tea time!


Jadi,Khamis lepas,c.AL pergilah ke kedai Churros dengan harapan

dapat melepaskan rindu terhadap Cakoi.



CHURROS

churos


Sayang 1000 kali sayang rasanya tidak sama sekali,

bak kata Meen lagi,

"Rasa dia cam tepung goreng je"

Bayangkan betapa punah hati c.AL pada suapan pertama

pabila rasanya tak sama dengan cakoi.T__T



Macam mana lah nak sama,

bahan2 pun dah lain dan datang dari negara yang berbeza,

Churros ni adalah "cakoi" org Spanish,

so they all makan dengan coklat sebab xde kaya.Haha.*Pfftt*


Moral of the story: Kalau rasa nak makan Cakoi,jangan pergi kedai Churros.


c.AL baik hati nak share recipe Churros,

lepas makan gerenti boleh cakap macam orang Spanish :P






Link


Selamat mencuba!
*psst,boleh jadi juadah berbuka tau,siapa yang da try leh gtau c.AL sedap ke tak sedap :)*

-END-

Friday, July 15, 2011

BlogBuster 60 : So Random July Stuffs!



Salam Alayk.

In this BlogBuster, I would love to share my vacation story :)

I spent 10 days in Melbourne and it was my second trip to Victoria State.

Depart to Melbourne : via Car (12 hours journey)

Return to Sydney : via Train (12 hours journey)

Lama kannnn?=_='

But I enjoyed it very much.:)




Since you gonna witness heaps of pictures,

I will make this BlogBuster as a #PictureSpeaks post.

Each picture has its own story~



#1. Kangaroo fight.

IMG_1516[1]

Location: Brighton Beach,Melbourne.

I gave this pic to my beloved little sis because we always fight whenever we meet each other.




#2.Driving in Down Under.

IMG_1428[1]

Location: Huwe Highway,Melbourne.

My first time driving in Aussie!
I was quite panic at first,but after received lots of inspiring words from my akhawat,
I managed to drive further than ever!

Total of my driving time: 6 hours.

Psst, I love the car! It's Hyundai i30 model.^~^



#3.Beautiful Scenery.

IMG_1390

Amazing windmill spotted during our road trip.



#4.Windmill again.

IMG_1389

These are the modern windmill. :)



#5. Baby Suhayl,my apple pie.:)

IMG_1394

He was well behaved in the car :)
*well,of course he cried sometimes.



#6.Sharing session at RnR or aka Rest Area.

IMG_1402

Take 5 by remembering Allah :)



#7.Scary sign.

IMG_1401

Found this at the rest area, unfortunately I didn't meet one.;p



#8.Gloomy weather.

IMG_1406

This was the time I drove the car, it was so gloomy till I felt so sleepy.



#9.Hyper passengers.

IMG_1408

Luckily my passengers and my Codie were hyper! I heart them so much :)



#10.Tram stop.

IMG_1477

This is where we usually wait for the tram since we stayed at Baitul Iradah near Cardigan St.




#11.Night life in Melbourne.

IMG_1475

So alive with shimmering lights :)




#12.Day lite in Melbourne.

IMG_1463

Tram is life.(for Melbournians) hehe.



#13. Spectacular Buildings.

IMG_1459

You will feel like you are in Europe.:)



#14. A local street.

IMG_1455

Like seriously?:)



#15.Blok M restaurant's menu.

IMG_1447

anybody wants no.18 for dinner?:D



#16. The Signature Dish, Ayam Balado.

IMG_1450

You'll never regret it!



#17. Dessert Attack!

IMG_1439

Time Out Crepes, free cotton candy if you order any crepes.:)



#18. Banana Choc Crepes.

dessert

Calorie Count: Fat 100%! :)




#19. Twelve Apostles,Great Ocean Road.
IMG_1415[1]

Subhanallah, 2 out of 12 apostles in this picture.


Random Video






#20. Wet Melbourne.

IMG_1471[1]

The post-cried city.


#21. Colourful houses,Brighton Beach.

IMG_1491[1]

It was very wet and cold at the time we visited this place. I wonder why they built those houses if people can't go in?


#22. Up close view.

IMG_1490

I want all of themmmmm!



DOG PAWS ^~^

IMG_1485

Woof Woof ~



#23. Weird Wave.

IMG_1495

Aaaahhhhh, I don't know how to surf!

*pffttt.


#24.Purple in the house!

IMG_1514

Paddle pop,paddle pop, super duper yummy.



#25. Australia house!

IMG_1515

Dr.OZ.




#26.Winter Gathering,Campaspe Down.

IMG_1543

A talk for your soul.



#27. Ukhuwah game!

IMG_1549

Poke you! :)



#28. Train Time.

IMG_1568

Bye-bye Melbourne :'(




#29. Drama Queen.

IMG_1576
Now,where's my shah rukh khan?LOL




#30.THE JUNIORS! ^~^

IMG_1574[1]

Nabila,Najwa & Suraya:You girls have made my vacation a splendid one!



#31. Anak odeng2.

IMG_1590

She is our laughing gas! :)



#32. Farewell dinner.

IMG_1612

Yesol,the Korean girl(my ex-housemate).
She went back to Korea for good.:)




#33. FOOD FESTIVAL!

IMG_1614

Fried mihun,popiah cheese,apple crumble and fish crackers!



#34. Family portrait.

IMG_1619[1]


Say Kimchi!



#35. Old town neighbour.

IMG_1623[1]

She's my childhood mate, Miss Madihah from Brisbane,
I am so happy to meet her in Sydney :)



#36.Picture of us.

IMG_1624

We should combine this pic with our childhood picture,aite? :)



To conclude, I can't experience all of those random stuffs without ALLAH SWT will.

Thank you ALLAH,
now I know how to spend a meaningful vacation after going through an 'empty' vacation for a while in my life.

Surah Ali Imran, ayat 190-191
“Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berakal. Yaitu orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan lanjut dan bumi (seraya berkata), “Ya Robb kami, tiadalah Engkau ciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka dipeliharalah kami dari siksa neraka.”
(QS.3:190-191)

I have many things to share regarding the winter gathering program, maybe in my next BlogBuster.

My friends and I performed a choral speaking at Winter Gathering,

The theme is friendship VS ukhuwah.

Hope you enjoy our performance :)