Monday, February 28, 2011

BlogBuster 49: "Versus" by Hlovate :)

COVER-Asyikin-2


Salam friends.
how are you going?
hopefully great,insyaallah.

HLovate.Nama yg cukup asing lg pelik utk diriku yg xpnh kenal author ni.
"err,dia ni lelaki ke perempuan?peliknya nama"

itulah soalan pertama yg muncul di benak fikiran ms kwn2 dok share psl author ni.sampailah satu saat ni,di Library Fakulti Undang2,UKM. Masa tu tgh xtau nk watpe so Linda,kwn Thira bg novel "Versus" tuk dibaca.Last stop kt chapter 16. Pastu bajet nk g beli buku b4 blk sydney tp xsempat.T__T.Ditakdirkan housemate manisku Yazmin ade buku tu!
*clap clap applause*

perasaan mmg happy habis,trus khatamkan buku tu before start sem baru.:D
pendapat peribadi ttg novel ni :


MANTAP.SEMPOI.MENYENTUH JIWA.

bahasa yg digunakan sgt ringkas & bersahaja tp mmg org kata 'Menyentap' di jiwa jgk bila smpai part2 yg diri sndiri rs pernah wat cmtu.dakwah yg digunakn pun sgt halus disampaikan melalui dialog2 dlm watak-watak Versus spt AO,Minn,Jasmin,Hairi. Mereka pernah 'hilang' tp mereka berjaya kmbali ke jalan yg benar. Sgt indah pabila AO,bekas budak street menuturkan yg dia da bosan hidup kosong tnpa makna.Minn, yg pd awalnya tinggal kn dunia 'street' semata2 kerana wasiat atuknya,akhirnya tlh berubah dgn kesedarannya sendiri.

banyak part dlm cter ni yg jadi favourite,dari A smpai Z.:D tp kt sini dari A-E..;p






A. DOA.smpai tulis kt status FB tu.

"DOA: Just simply talk to Him.Dia sentiasa mendengar sbb Dia Maha Mendengar.No matter how you say it.No matter when and where.No matter what. Doa itu wireless.Dan coverage dia masuk satu universe"

simple & mmg xterfikir.selama ni duk jakun rs internet mmg best gler,lupa yg kuasa ALLAH lg super!


B.Domino Effect.

menarik cara Hlovate susun dlm novel ni,perkara yg kite buat dlm hidup ade domino effect. it is like a series of chain reaction.

1.Solat+ibadat
2.Hidup bersyariat
3.Aurat
4.Ikhtilat.(pergaulan lelaki+perempuan)


"Maka apabila kita da settle dari solat & ibadat,kita juga sepatutnya secara langsung dah settle juga dari sudut hidup ikut syariat.Sepatutnya kalau kita dah settle dari sudut aurat,secara langsung je kita sepatutnya akan settle juga dari sudut ikhtilat."

-petikan Versus,pg324.


sweet kan analogy ni?.mujahadah cikgu AL!



C.The Settings

xsgka plak ade setting kt Macquarie uni and sekitar Sydney.tu yg wat lg feeling nk baca tu,tmbh2 tempat yg dia describe tu mmg real & precise.:)



D.Mysterious Author,famous yet anonymous.

hebat tul Hlovate ni,wpun da famous tp still xmo expose diri.
antara kata-kata beliau di e-novel blog miliknya,[link di sini]

jujur-sejujurnya, kalau baca material kat sini, ignore je la me as the writer.my status,location,education,background history,abaikan aje,k.for all you know I might be in Guatemala doing phD in nuclear science,and am 35 yrs old. .atau mungkin je seorang budak tepi jalan yang nomad[bak kata aie], travel around the world,tak study,tader kerje,dan ader speciality dalam field buat air soya.

the blog is for my story to come to life,not for my life to become a story.

humble habis kan?;)



E.Knowledge sharing.


"Versus" byk dedahkan ku dgn buku2 yg mntap seperti:









&

etc.

byk lg sbnrnya tp yg 3 ni yg byk di highlight.


lagu "Menjemput Bidadari" pun ade, rata2 sme yg komen kt youtube dorg discover lps baca novel ni.;)




lagu ni best sbb jadi inspirasi AO waktu nk membina hidup baru :)



jadi pada mereka yg belum lg baca novel ni,

cikgu al suggest korg bacaaaaaaaa!

experience every page of this wonderful book

& lihat betapaindahnya hidup bersyariat :)

tumblr_l3wttnTDNN1qc3jsho1_500

-end-

Friday, February 11, 2011

BlogBuster 48: a Day to Remember


Salam people.

yeah,like the title itself.

A DAY TO REMEMBER.

for me,everyday is special.

because u'll never know what is going to happen to u everyday.

so treasure it..>.<




Photo 0691

PLAPI * a cat that has no worries*

sleep-eat-meooooww



oh, & has a weird sleeping style too

Photo 0668

"pls do not disturb me,i'm sleeping,seriously"



OPS PIRAMID


on 9th of february, i managed to meet my cousin, Muhammad a.k.a

Penyair Ugama on FB

who is currently studying at Al-Azhar & his holiday ends on 15th Feb.

Luckily i met him before my departure.



Photo 0689

errr...sorry cousin for kidnapping ur sleeping pic.

*this is because i'm stress out of wanting to see you, but you were sleeping* =_='


Photo 0704

okay2 people, enough of sleeping beauty stories!!!


Let's take a look @ adilah LOL

what is she doing rite now?


ah--haa! gotcha!!

Photo 0643


playing Woody's game wholeheartedly!


Photo 0645

"whatever you say sis,i'm not going home!"


okay then,fine,bye-bye/sayonara/adiosss.




Photo 0648

me love this magnet fridge.

oh my,somebody's watching,can u find a pair of eyes staring at us?




KLIA JUNIOR


Photo 0692

SABRINA & INSYIRAH

these are the 2 angels, and sometimes not-so-angelic *opps,well u know how kids are*

who joined me yesterday to send my juniors flying off to Down Under.



Photo 0695

the dull faces after knowing that the train at the back was not the train that we're going to ride.



not so long after that.......




Photo 0696


Tad-ddaa!! happy faces after seeing my junior,inianwarhadi in person.

they were blushed and stunned
and *playing with their shirts to indicate they are shy*

i can't believe that this fella turns out to be a very successful youtubers,
congrats dude.
i hope u can still be the same person after the stardom attack
&

*promote my blog again like u did on 28 jan 2011* hahha!

okay,that sounds pathetic.LOL



Photo 0699

me & zawa browsing around searching for our juniors to say Bon voyage.;)



Photo 0702

& we caught 1 awesome junior,JIHA!!!!

*credit the blurry-shaky pictures to Sabrina* =_='




Photo 0705

they were happy eating ice-cream
& accidentally made my money => gone..;D haha




Photo 0706

big thanx to anwar again for the advice given in ur autograph.

"belajar rajin2 & jangan tinggal solat tau?"-inianwarhadi

alhamdulillah,insyirah is inspired.:)


IKLAN~

Photo 0676

well,this is my Law frens at UKM whom i prefer to be called LAWLIPOP frens.

they are friendly,cool,awesome & thera-issh.haha!




plapi again.sorry for the fanaticism.


Last but not least,

highlight of the month!

Photo 0708

nice to see,nice to hold,once broken,considered sold.


i love my pantun,so rhyme.*with teary eyes*;D


-END-

Wednesday, February 2, 2011

Blogbuster 47: Sultan Muhammad Al Fateh Ikon Remaja Islam


Sirah.

menjadi subjek kegemaran ku sejak kecil lagi.

membaca kisah2 mereka melalui buku membuatkan otakku ligat berfikir,

betapa hebatnya semngat juang mereka,

IMAN mereka, CINTA mereka terhadap ISLAM.


Kehebatan Rasulullah & sahabat2nya di medan perang

tidak dapat disangkal lagi,

cukup dgn hanya bertakbir,ia mampu menggetarkan hati2

musuh yg akan mereka tentangi.


Jauh di sudut hati,ingin sekali ku memasuki era kegemilangan ISLAM,

melihat sendiri tokoh-tokoh agung yg menyebarkan ISLAM,

bersua muka dgn mereka,

mengamalkan cara hidup selaras dgn Sunnah Rasulullah.

Tidak terbawa2 cara hidup jahiliyyah yg giat meracuni

fikiran anak2 muda masa kini.

sehingga aku,salah seorang penghuni bumi dapat merasai

nikmatnya ISLAM.

Alhamdulillah.;)


Tanpa tokoh-tokoh agung ini,

mungkin aku tidak dpt merasa kemanisannya.


CINTA mereka kepada ilmu pengetahuan sukar dibayangkan,

apatah aku sering kali disogokkan dgn hiburan melalaikan,

hedonisme berleluasa, sana sini ingin jadi bintang,

enjoy tnpa tujuan, matlamat hidup yg tidak jelas.

APAKAH INI YG KUCARI?




sesungguhnya,jauh disudut hati aku ingin bertemu mereka,

merindui kehadiran mereka,

kagum dgn ketokohan mereka hingga ISLAM dpt tersebar ke seluruh dunia.



Bangkitlah anak muda,sedarlah dari lena mu,

Tahukah kalian, perjuangan dakwah Rasulullah byk didokong oleh anak2 muda,

spt contoh,Saidina Ali bin Abi Talib, Salahuddin Al-Ayubi & yg paling aku kagumi

Sultan Muhammad AL-Fatih.


Aku tidaklah sehebat mereka,tetapi aku ingin sekali melihat generasi ku

dapat melahirkan tokoh2 Islam yg agung.


Kita sudah jauh tersasar,jauh sekali jiwa kita dgn wahyu2 ALLAH,

surat cinta yg diturnkan ALLAH kpd hambanya

di depan mata kita sendiri ALLAH kurniakan mukjizat agung sepanjang zaman

tidak langsung menjadi pakaian umat ISLAM,

malah sekularimse makin menular.





Ya ALLAH, tempatkan lah aku dikalangan org2 yg beriman

semoga aku dapat berjumpa dgn mereka di akhirat sana.

::baru kini ku sedar bahawa tokoh2 ini bukan khayalan semata2::


mereka memang WUJUD,malah menjadi Khalifah yg berjaya di bumi ALLAH,

tidak persis Fairy tale yg dongeng semata2.

KHAYALAN SEMATA-MATA!


aku juga pernah dikaburi dgn hal2 sebegini,

mahu "lived happily ever after"

tanpa menyedari bahawa aku punya tanggungjawab yg lebih besar dr itu.


AKU ADALAH KHALIFAH ALLAH,

UMAT ISLAM SELURUHNYA MERUPAKAN KHALIFAH ALLAH!

punya tanggungjawab dlm menyeru amal makruf nahi mungkar!

yg sering kita fikir ia hnya kerja "Ustaz" @ "Ustazah".

pemikiran itu salah sama sekali,

sedangkan jika kita melakukan seruan it,

kita sbnrnya sdg memburu SYAHID!

ALLAHUAKBAR!

tidak maukah kita utk syahid?
memburu Syurga ALLAH.
memburu Redha ALLAH.

tanyalah hati kecil kita sendiri,

apakah aku hidup di muka bumi ini cukup hnya dgn

memburu segulung ijazah,cari kerja,seterusnya kahwin,

pegi keja,blk keja,cuti=> jalan2,hinggalah kita bertemu sakaratul maut?




aku tidak mahu hanyut lagi,cukuplah.

bintang2 korea ku puja,lagu2 mereka ku dendangkan,

berhabis masa & duit semata2 menjadi peminat "sejati" mereka.

sedangkan mereka itu cuma manusia biasa.

apa yg aku dapat?

alpa.lalai.dosa.


sedangkan jika kita mencintai ALLAH & rasul-Nya,

Insyaallah balsan syurga menanti di kehidupan yg lebih kekal abadi.

Mencintai si Pemilik Cinta melebihi Peminjam Cinta itu sendiri,

pasti lebih manis jika mencintai Pemiliknya.;)








andai kata nukilan ini mengguris hati sesiapa, 10 jari ku mohon kemaafan.

sesngguhnya,niat ku cuma ingin berkongsi pengalaman yg aku juga pernah hanyut suatu ketika dahulu

aku tidak kenal ISLAM yg sebenar,

hanya cukup dgn kefahaman setakat solat 5 waktu,puasa & perayaan tahunan.

&

semoga ia dpt menjadi pengajaran pada yg lain.

Wallahualam.